Qatar

Byggnads och nordiska fotbollsförbunden på plats i Qatar

Allt fler är oroade över situationen för migrantarbetarnas situation i Qatar och fler vill göra sin del för att förbättra situationen. I veckan besöker de nordiska fotbollsförbunden Qatar för att påbörja en dialog om hur utvecklingen av mänskliga rättigheter kan stödjas och påskyndas.

Publicerad:

Svenska fotbollsförbundet har sedan 2013 samverkat med Byggnads då rapporter om tusentals förolyckade migrantarbetare började att nå oss genom global media och fackliga besök i landet.

Arbetet med svensk idrottsrörelse där fotbollsförbundet är en vital del har under de senaste åren utvecklats till att skapa förståelse och rådrum, och i juni i år resulterade det i ett ramavtal som undertecknades av RF, SOK, SVFF m.fl. och facket i Sverige.

De nordiska fotbollsförbunden har alla bjudit med externa deltagare där Sverige, Danmark och Norge har bjudit med sig fackliga representanter. I Sveriges delegation ingår Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm som under de senaste fyra åren arbetat med problematiken och som också deltog vid undertecknandet av ett historiskt avtal mellan Qatar och det globala bygg- och träfacket BWI. Ett avtal som ger facket tillgång till arenabyggena och boendena för migrantarbetare kopplade till bygget inför fotbolls-VM 2022. Ett avtal som också innebär att ett systematiskt arbetsmiljöarbete kan utvecklas genom en partsmodell mellan Qatar och dess myndigheter och det globala facket BWI.

– Svenska fotbollsförbundet ser jag som en föregångare inom idrotten, ett förbund som insett att även de måste ta sin del av ansvaret för en hållbar och mänskligare värld med schyssta villkor, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.
Besöket förändrar inte situationen för migrantarbetarna omedelbart men är en viktig del i en längre process där fler sätter press och har dialog med Qatar för att de ska erkänna grundläggande rättigheter. Genom att träffa representanter för Qatar och deras myndigheter samt migrantarbetare hoppas Byggnads att fler kan bli budbärare av förändring.

– De nordiska fotbollsförbunden med Sverige i spetsen må vara små i den globala fotbollen men jag tror att de kommer att vara vitala för att driva behovet av ramverk för mänskliga rättigheter inom FIFA och UEFA. Fotbollen har en global regelbok som alla respekterar, det är dags att FNs regelverk blir lika självklart för alla länder, fortsätter Johan Lindholm.

– Fotbollsförbunden är inte experter på arbetsrätt men tillsammans med oss i facket kan vi tillsammans påvisa behovet av fackliga och andra mänskliga rättigheter i byggnationerna och genomförandet av de stora mästerskapen, avslutar Johan Lindholm.

Uppdaterad: