Idag hedrar vi de arbetare som dött på jobbet

I dag hedrar vi de arbetare som dött på jobbet

I dag är det International Workers' Memorial Day. Det innebär att vi minns och hedrar alla de som dött på jobbet. Förra året dog fem byggnadsarbetare. I år har redan flera fått sätta livet till.

Publicerad:

Att vi i modern tid fortfarande riskerar livet på arbetet är inte bara absurt utan också helt orimligt. För det är inte så att olyckorna i byggbranschen sker av en slump. Det finns orsaker till att byggbranschen fortfarande är Sveriges farligaste bransch. Det räcker med att se SVT:s Uppdrag Gransknings reportage om Mall of Scandinavia. Det ger en obehaglig bild av byggbranschen som tyvärr är sann och som ligger till grund för att byggnadsarbetare i slutändan får sätta livet till.

Byggbranschen är och har alltid varit en riskfylld bransch. Vi använder maskiner, hanterar farliga ämnen och vi befinner oss på höga höjder och under marken. För hundra år sedan dog byggnadsarbetare som flugor. Genom hård facklig kamp har vi fått bättre villkor och bättre arbetsmiljö och dödssiffrorna har gått ner. Men fortfarande finns det familjer som sitter hemma och väntar förgäves när deras kära inte kommer hem från jobbet. Så länge det är så finns det mycket kvar att göra.

Runtom i världen behandlas fortfarande byggnadsarbetare som slavar. I skurkstaten Qatar beslagtas byggnadsarbetares pass och visum. Under vidriga och livsfarliga förhållanden bygger de lyxkåkar och idrottsarenor. Varje dag lyfter flygplan från Quatar med ett 20-tal arbetare som skadats så svårt att de inte kan jobba kvar. Och i snitt två som ska begravas. Det är självklart helt oacceptabelt och någonting vi kämpar mot dagligen.

I byggbranschen breder fenomenet med långa entreprenörskedjor ut sig och på en och samma byggarbetsplats kan en mängd underentreprenörer och bemanningsföretag florera. Ju längre ner i kedjan man kommer desto mer tummas det på säkerhet, avtal och regler. SVT:s Uppdrag granskning av Mall of Scandinavia-bygget är bara ett exempel på hur det faktiskt ser ut. Priset betalas av byggnadsarbetarna och inte sällan av oorganiserad arbetskraft från utlandet. De känner inte till sina rättigheter och utnyttjas brutalt. Vi tar den kampen varje dag. Det handlar om grundläggande fackligt arbete för rättvisa villkor och säkra arbetsförhållanden för alla.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Uppdaterad: