Fredrik Öberg och texten Stoppa den negativa utvecklingen

Fotograf: Union to Union

Hoten och våldet mot fackligt aktiva ökar

I Sverige har arbetsmarknadens parter kommit till en uppgörelse om strejkrätten – en av de mest grundläggande rättigheterna för arbetstagare. Men globalt sett är strejkrätten fortfarande under attack. Hela 87 procent av de 142 länder som årligen granskas i en rapport från världsfacket har under det senaste året kränkt rätten att strejka.

Publicerad:

Årets Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 142 länder. Granskningen pekar mot en mycket farlig utveckling: demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt i 54 länder och allt fler arbetare mördas, hotas och misshandlas. Bara i Colombia dödades 19 fackligt aktiva under det senaste året. I hela 59 länder förekommer massarresteringar av arbetare och antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har på ett år ökat från 59 till 65. Fackligt aktiva har dödats i nio länder.

Global Rights Index 2018 visar också att 87 procent av länderna har kränkt rätten att strejka och 81 procent rätten att förhandla kollektivt. 65 procent av länderna har satt stopp för att arbetstagare ska kunna organisera sig fackligt.

–Det är verkligen fruktansvärt att så många hotas, fängslas och mördas bara för att de utövar sin mänskliga rättighet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Det visar också att det fackliga medlemskapet blir allt viktigare och att vi måste fortsätta vårt fackliga arbete över nationsgränserna.

Indexet tas varje år fram av världsfacket ITUC. Farligast är det i Mellanöstern och Nordafrika rankas fortsatt som de farligaste regionerna. Här är listan över världens tio värsta länder:
Algeriet
Bangladesh
Colombia
Egypten
Filippinerna
Guatemala
Kambodja
Kazakstan
Saudiarabien
Turkiet

Läs hela rapporten på: http://www.uniontounion.org/gri2018

Uppdaterad: