Stor risk för vilda strejker!

Publicerad:

Lex Laval, utstationeringsdirektivet, lag om offentlig upphandling, LAS, MBL. Jag kan fortsätta ganska länge och räkna upp alla de lagar som har stor betydelse för oss. Det är våra politiker som genom lagar har den yttersta makten att bestämma över många delar av vårt liv, både privat och på arbetet. Det är därför det är så viktigt att vi som fackförbund har en bra och nära relation med våra folkvalda.

För en sak kan du vara helt säker på – jag tvekar inte en sekund att stå upp för och driva de frågor som är viktiga för oss byggnadsarbetare. Vi är och ska förbli en stark röst i debatten. Vi viker inte ner oss. Jag kan tycka att det är alldeles för många som står med ett blött finger och fegar i de politiska diskussionerna. Om man vet vad man tycker och är tydlig så behöver man inte vara rädd. Vi behöver vara många som står upp för våra gemensamma värderingar.

Det är mot den bakgrunden som jag under det gångna året har träffat ett flertal politiker. Det har varit bostadsministern, ansvarig minister för offentlig upphandling och arbetsmarknadsministern. Självklart är goda kontakter med regeringen helt avgörande för att vi ska kunna vara med och påverka beslut som berör oss. Jag tycker att vi har en rak och öppen dialog och att vi blir lyssnade på.
Sedan har jag också lagt ner en del tid på att träffa samtliga arbetsmarknadsansvariga för de borgerliga partierna. Detta är en viktigt del för att ge vår bild av vad Byggnads arbetar med. Tyvärr är det många som har förutfattade meningar om oss och därmed en felaktig uppfattning.

Det är lika roligt varje gång när jag får berätta om vårt viktiga arbete för att få ordning och reda på våra byggarbetsplatser. Jag berättar om huvudentreprenörsansvaret, vårt arbete med jämställdhet, hur vi ska underlätta för våra unga att bli framtidens byggnadsarbetare. Bara för att nämna några saker. De blir alla lika förvånade och imponerade över vilket angeläget fackligt arbete som Byggnads gör varje dag.

Men allt är inte gröna skogar och glimmande guld. Långt därifrån. Vi måste hela tiden vara på vakt och flytta fram och bevaka våra positioner. Den senaste tiden har både Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna kommit med förslag om att försämra arbetsrätten och parternas rätt att ta till konfliktåtgärder. Man pratar om att införa någon form av proportionalitetsregel. Fullständigt idiotiskt och meningslöst.

Man ska komma ihåg att den svenska modellen – där arbetsmarknadens parter tar ansvar . har varit väldigt framgångsrik. Både för företag och löntagare. Vi har väldigt få konfliktdagar och parterna löser det mesta på ett bra sätt. Jämfört med flera andra länder i Europa så har vi en väl fungerande arbetsmarknad utan strejker. Det är allt detta som arbetsgivarna och de borgerliga partierna nu äventyrar. Man riskerar att rasera vår modell och då måste man vara beredd att ta sitt ansvar.

För tro inte att löntagarna kommer att stå med mössan i hand och bocka. Med ändrade regler finns en stor risk för vilda strejker, försvagade parter och en mycket mer osäker situation för näringslivet. Detta gynnar inte någon.

Så jag hoppas att våra politiker inser sitt misstag, slänger förslagen i papperskorgen och istället är med och utvecklar den svenska modellen på ett positivt och framåtsyftande sätt. De är välkomna att höra av sig så ska jag berätta hur verkligheten ser ut. De vet ju var jag finns...

Johan lyfter på hatten

Byggnads har beviljats 35 miljoner i EU pengar för projektet En byggbransch för alla. Nu har vi ett gyllene tillfälle att tillsammans med små och medelstora byggföretag bli bättre på yrkesutbildning, arbetsmiljö med mer jämställda och inkluderande organisationer och digitalisering. Nu kör vi!

Uppdaterad:
Kategorier: