Just din röst har betydelse

Publicerad:

Idag går allting fortare och fortare. Maskiner tar över arbetsuppgifter. Globaliseringen kräver att vi producerar mer och mer. Det finns en känsla hos många att ekorrhjulet rullar allt snabbare och att man är utlämnad åt starka krafter och inte kan styra sitt eget liv.

Även i vardagslivet finns det stora krav. Idag ska man finnas på Facebook, Instagram, Snapchat, bara får att nämna några kanaler. Det man vill visa upp är en yta där man ska vara snygg, framgångsrik, lycklig och självständig. Sen ska man också klara av familj och jobb.

När man sitter där vid sin mobiltelefon eller läsplatta så är man också ganska ensam. Det är inte en människa du möter utan du umgås genom sociala medier. Då är det mycket lättare att använda sig av ett språk som man annars inte skulle göra.

Jag har själv läst många av de kommentarer som finns på olika Facebookflöden och tonen är väldigt hård. Man drar sig inte för att kalla sina medmänniskor för vad som helst och hot är vardagsmat. Det är till och med så att kamrater inte vågar ha politiska uppdrag för att de blir hotade.

När jag är på arbetsplatsbesök så ser jag, allt som oftast, hur man på rasten sitter med sin mobiltelefon istället för att prata med sina arbetskamrater Det lyser blått av skärmljuset i ansiktet och alla är i sin egen värld.

Men det är kanske dags att vi ibland lägger undan telefonerna och börja prata med varandra. För en sak kan vi vara säkra på. Om vi är tysta så är det helt andra krafter som styr vår värld och vår vardag.

När vi skriver arga kommentarer på Facebook, publicerar bilder på maten vi äter eller lägger all energi på att se lycklig och framgångsrik ut så är det andra som tar makten. Då är det inte du som styr över din arbetsplats, din arbetsmiljö eller din lön. Ditt inflytande minskar.

Det är bara genom verkliga samtal med varandra som man kan påverka sitt liv. Samtal om politik och fackliga frågor på arbetsplatsen är helt nödvändigt. Istället för att knyta näven i fickan och fly ut på nätet så är det bättre att göra sin röst hörd.

Rädslan kring globalisering och vad som händer i vår omvärld är något som vi alla behöver prata om. Framtidens utmaningar löser vi bäst tillsammans och i solidaritet med andra.

Om vi lyfter blicken så kan vi konstatera att det också händer en hel del positivt inom politiken. Vi har fått satsningar för att bygga fler bostäder, det har lagts mer pengar på förbättrad arbetsmiljö, Lex Laval ska rivas upp, förbättrad a-kassa och fler lärare i skolan. Bara för att nämna några områden.

Naturligtvis finns det mycket kvar att göra och politiken är långt ifrån perfekt. Men utan tydliga krav från Sveriges byggnadsarbetare hade mycket av detta inte hänt. Så just din röst har betydelse. Det kan jag lova.

Jag tycker att vi måste börja prata - till varandra - inte om varandra. Om vi samtalar i respekt och gör det med fakta och i en saklig ton så har vi mycket att vinna. För trots allt så är det mer som förenar oss människor än som skiljer. Det gäller bara att lyssna.

Johan lyfter på hatten

Jag träffade FIFAS nya generalsekreterare för någon vecka sedan, Fatma Samoura. Hon inger hopp när det kommer till mänskliga rättigheter. Solidaritet och alla människors lika värde kommer att stå högst på dagordningen vid framtida fotbollsevenemang. Internationell solidaritet gör skillnad!

 

Uppdaterad:
Kategorier: