Fler vägar in till byggbranschen

Publicerad:

Det går bra nu. Vi bygger allt fler bostäder för att möta upp bostadsbristen och den ökande efterfrågan. Hjulen snurrar allt fortare och nu larmas det om överhettning. För ett tag sedan var bostadsministern ute och varnade för att det är bristen på arbetskraft som är det största hindret för att kunna producera fler bostäder.

Ministern vill nu skapa fler vägar in till byggbranschen så att fler får jobb. Han pratar också om att locka fler utländska totalentreprenörer till Sverige.

Ibland känns det skönt att få säga – vad var det jag sa. Det var precis detta scenario som vi hade för ögonen förra avtalsrörelsen. Då lade vi yrkanden om att tillsammans med Sveriges Byggindustrier (BI) utveckla våra kollektivavtal för att underlätta för nyanlända, ungdomar och tjejer att få jobb i vår bransch. Men döm om min förvåning – istället för att bjuda in till förhandling så valde BI att attackera våra lönesystem. Det var ett generalangrepp mot kärnan i våra avtal.

Så istället för att prata framtidsfrågor fick vi en konflikt. Efter mycket om och men skrev vi under ett avtal och i årets avtalsrörelsen har vi – lyckligtvis –ett helt annat tonläge.

Det kan inte ha undgått någon att det är en viss turbulens hos arbetsgivarna just nu. Jag tror att man till slut har insett att konfrontation och angrepp inte är den bästa vägen att gå.

De har äntligen upptäckt att Byggnads faktiskt haft rätt hela tiden – byggbranschen mår bäst av att vi står upp för och utvecklar våra kollektivavtal. Jag kan bara säga – välkomna till framtiden!

Det var samma sak när det gäller huvudentreprenörsansvaret. Arbetsgivarna såg bara hinder och vi var tvungna gå ut i konflikt för att kunna ta några steg framåt. Nu i efterhand har BI insett behovet av ett huvudentreprenörsansvar och talar sig varma för detta i många sammanhang. Även här får vi vara glada för arbetsgivarnas insikt och hoppas att det håller i sig.

För det är i en högkonjunktur det gäller att samarbeta och utgå från de avtal vi har. Nu tror jag att vi är på rätt väg. Även politiken har hjälpt till att ta steg för att återupprätta den svenska modellen. Nu har man ett förslag om att riva upp Lex Laval. Det ger oss bättre möjligheter att sluta avtal även med utländska entreprenörer. Ett steg i rätt riktning.

Till slut verkan insikten har kommit - även till byggföretagen - att vi inte ska konkurrera med lägre löner eller sämre villkor. Vi ska ha en sund konkurrens, istället för att ställa grupper mot varandra. Jag tycker det finns anledning att tacka Byggnads medlemmar, som, genom åren alltid har stått upp och inte tvekat att ta fighten för våra avtal. Känn er stolta! Förändringen beror på er!

Johan lyfter på hatten

Ett stort grattis till Daniel Ericsson, från Af Chapmangymnasiet i Karlskrona, som vann SM i plåtslageri! Med så duktiga ungdomar känns framtiden trygg. Bra jobbat!

Uppdaterad:
Kategorier: