Ta ledigt med stolthet!

Publicerad:

För många av oss är det äntligen dags för semester. Det är vi värda. Just nu är det högkonjunktur i byggbranschen och det är byggnadsarbetarna som bygger Sverige. Vi går upp tidigt på morgonen och sliter hela dagen för att våra ungdomar ska kunna få en egen lägenhet och för att man ska kunna flytta dit där jobben finns.

Så vi kan ta lite ledigt med stolthet och en skön känsla av att vi gör skillnad – varje dag. För er som väljer att arbeta under sommaren hoppas jag att ni får chans till avkoppling lite senare. Det är viktigt att också ta en paus och hämta ny kraft.

Det händer mycket på ett år. Om jag tittar bakåt så har vi en hel del att vara stolta över. Vi har fått nya kollektivavtal på våra avtalsområden. Avtal som är moderna och bra för Byggnads medlemmar.

I detta sammanhang vill jag ännu en gång påminna om att vi i årets avtalsrörelse skapade två nya anställningsformer - inom ramen för våra kollektivavtal - som underlättar för unga, kvinnor och nyanlända att pröva på hur det är att vara byggnadsarbetare. Så allt tal om snabbspår, enkla jobb och lägre löner kan våra politiker sluta med. Vi parter tar ansvaret och det är så den svenska modellen fungerar.

Vi har också varit blåslampa på våra politiker och fått till ändring i Lavallagen, mer satsning på arbetsmiljö och förbättrad a-kassa. Bara för att nämna några politikområden. Vi är inte nöjda, men det är steg i rätt riktning.

Jag tycker också att vi ska vara stolta över vår jämställdhetskampanj – stoppa machokulturen. För en sak är säker, ska vi bygga bort bostadsköerna och få fler att vilja bli byggnadsarbetare så måste alla känna sig välkomna på våra arbetsplatser. Då är det viktigt att vi bemöter varandra med respekt och tänker på hur vi talar med varandra. Vi får mycket beröm för vårt jämställdhetsarbete och omvärlden ser på oss med respekt.

Arbetet med en säker arbetsmiljö tar aldrig ledigt. Jag är inte nöjd förrän vi har noll dödsolyckor på våra byggen. Så även om hjulen snurrar fort nu och man väljer att arbeta under sommaren så är det viktigt att sätta en säker arbetsmiljö främst. Pengar får aldrig gå före säkerhet. Detta kommer vi fortsätta att arbeta med även under de kommande åren.

Detta är bara några av alla de viktiga fackliga frågor som vi arbetat med under det senaste året. Men kom ihåg - för att vi ska kunna göra vår röster hörda måste vi vara många. Vi har alla ett ansvar att fråga om arbetskamraten är medlem i Byggnads. Tänk om alla nuvarande medlemmar värvade en ny person - då skulle vi ha ett oerhört bra och starkt utgångsläge. Då är vi verkligen starka, stolta och trygga.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt skön och avkopplande sommar. Själv kommer jag, som vanligt, att hålla till på mitt älskade Öland, sitta under min korkek och lukta på blommorna. ;) Vi hörs i augusti – då med nya krafter och insikter.

Johan lyfter på hatten

Jag vill helt enkelt ge en eloge till den svenska sommaren. Äntligen är du här. Du har varit efterlängtad och du är välkommen. Så bort med alla moln och låt solen lysa på oss.

 

Uppdaterad:
Kategorier: