Uttalande från Regionfullmäktige

Med anledning av vad som tråkigt nog har skett de senaste månaderna inom Byggnads Öst geografiska område, har vårt Regionfullmäktige antagit följande uttalande.

Publicerad:

Uttalande

Byggbranschen är fortfarande en av Sveriges farligaste branscher. I vår region har fler incidenter inträffat den senaste tiden och så sent som förra veckan miste en av våra kollegor livet efter en fallolycka. Detta visar med oönskad tydlighet hur viktigt och ständigt aktuellt arbetsmiljöarbetet är. Byggnads region Öst kan aldrig acceptera att vi riskerar våra liv när vi går till jobbet.

Arbetsmiljöarbetet måste tas på allvar av alla parter. Arbetsgivarna har ett stort ansvar. Dels på arbetsplatserna genom att aldrig förringa skyddsombudens roll utan istället uppmuntra och stödja det. Dels behöver arbetsgivarna inse allvaret i de förhandlingar som nu pågår mellan parterna i årets avtalsrörelse.

Ett bra arbetsmiljöarbetet kan rädda liv. Men många gånger ser vi en ovilja hos arbetsgivarna att lägga tid och pengar på det. Skyddsombudens utbildning är avgörande och måste prioriteras i högre grad. Byggnads Öst vill, liksom Byggnads också kräver i sina yrkanden, att den fackliga organisationen ska få förfoga över fem dagar under skyddsombudsutbildningen och också förfoga över skyddsombuden under den årliga skyddsombudsdagen. Byggnads kan ge utbildningen bredd genom att erbjuda arbetstagarens perspektiv och delge den breda erfarenhet som finns. Handledarna på utbildningen måste ha genomgått en adekvat utbildning.

Vi måste satsa på skyddsombuden och utbildningarna. Det är en av nycklarna för ett säkrare arbetsliv och färre dödsolyckor. Det är 2016 nu och fortfarande riskerar byggnadsarbetare sina liv på jobbet. Det är inte acceptabelt.

Regionfullmäktige Byggnads Öst

Uppdaterad: