Byggjobbare luras på miljonbelopp

 Drygt 4 miljoner kronor i obetalda löner, ersättningar och sociala avgifter. Byggnads granskning visar att utländska byggarbetare blir blåsta på stora summor.

Publicerad:

Sedan januari i år har ordning- och redagruppen på Byggnads Väst granskat underentreprenörer som anlitar utländsk arbetskraft. Hittills har gruppen utrett cirka ett halvdussin arbetsplatser och resultatet är nedslående – nästan alla undersökta företag betalar ut löner och andra ersättningar som ligger långt under gällande avtal.

– Vi hade exempelvis underentreprenören Alfa Firma Budowlana på ett bygge i Mölnlycke som bara betalade sina anställda 7 000 kronor i månaden, berättar ombudsmannen Mikolaj Kosieradzki.

Den polska byggfirman fick betala skadestånd på 315000 kronor. Ännu större summor handlade det om på ett bygge i Torslanda där underentreprenören Clave lurat sju polska Byggnadsmedlemmar på drygt en miljon kronor.

Fusk med miljonbelopp
I dagsläget har granskningarna upptäckt drygt 4 miljoner kronor i obetalda löner, sociala avgifter, Forainbetalningar, helgersättningar, med mera. Eftersom dokumentationen ofta är brist­fällig är utredningarna komplicerade. Det händer också att arbetsgivare lämnar in falska dokument.

Ombudsmännen beskriver granskningarna "som ett riktigt detektivarbete" och det är också förklaringen till varför Byggnads Väst beslutat låta tre ombudsmän jobba heltid med projektet.
– Det är det svåra. Företagen tar fram papper som vid första anblicken ser bra ut. Tidigare har vi haft för dåliga kunskaper och för lite resurser för att kunna kontrollera att det stämmer, säger ombudsmannen Jan Nyqvist.

Ansvarsfråga
Vem har då ansvaret att hålla koll på fusket? Ola Serneke är vd för byggföretaget Serneke som är en av de huvud­entreprenörer som anlitat fuskande underentreprenörer. Serneke har gått ut och sagt att det är fackets ansvar att hålla koll på företagen eftersom Byggnads tecknat avtal med dem. Men ombudsmännen tycker att huvudentreprenörerna också har ett ansvar.
– Huvudentreprenören borde ställa sig frågan om det verkligen är skäligt när ett anbud är så lågt, säger ombudsmannen Anders Johansson.

Konkurrens på olika villkor
Att arbetare tvingas konkurrera på olika villkor kan få ödesdigra konsekvenser menar ombudsmännen. I Västsverige finns det exempel på byggföretag som sagt upp sina egna anställda och ersatt dem med underentreprenörer som betalar ut betydligt lägre löner.

– Det är inte bara vi, utan skogsbranschen, transport och hotell och restaurang har samma problem. Frågan är vilken bransch som står på tur nästa gång? säger Anders Johansson.

Byggnads granskningar

UE: Staticus
HE: Serneke
Arbetsplats:
Göteborgs Nya Arena
Ärende:
Obetalda ersättningar och uteblivna Forainbetalningar på cirka 1460000 miljoner kronor.

UE: Alfa Firma Budowlana
HE: Peab PGS
Arbetsplats:
Bostäder, Mölnlycke
Ärende: Ej avtalsenlig lön.

UE: Clave
HE: Peab
Arbetsplats:
Bostäder, Torslanda
Ärende: Ej avtalsenlig lön. Lönekrav på 1150000 kr.

UE :TK-gruppen
HE: Bostadsbolaget
Arbetsplats:
Bostäder, Guldheden
Ärende: F-skattare som arbetar under anställningsliknande förhållanden och får ersättning långt under miniminivån.

UE: Pilgrim.
HE: Serneke
Arbetsplats:
Göteborgs Nya Arena
Ärende: Obetalda helgersättningar, uteblivna inbetalningar till Fora. Krav på 376000 kr i helgersättningar.

*Beloppen som redovisas är ärenden som Byggnads kunnat driva för de som är medlemmar på arbetsplatserna. Totalt sett är summorna betydligt större.
UE=underentreprenör HE= huvudentreprenö

Uppdaterad: