Frågor och svar om nya medlemsförsäkringen

Vi har fått en del frågor och synpunkter på den nya sjuk- och efterlevandeförsäkringen från Folksam som börjar gälla från den 1 januari 2015. Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Publicerad:

Vad ingår?

I försäkringen ingår både ersättning vid arbetsoförmåga, vissa diagnoser och dödsfall. 
Arbetsoförmåga: En engångsersättning på 1 500 kronor och en månadsersättning på max max 1 500 kronor (ersättningarna betalas ut efter 90 dagars karens).
Dödsfall: Ett engångsbelopp till efterlevande på 150 000 kronor. Första förmånstagare är din partner och om sådan saknas dina barn eller i sista hand andra arvtagare. Du kan ändra förmånstagare genom att kontakta Folksam.
Vissa diagnoser: En engångsersättning på 50 000 kronor utgår vid exempelvis diabetes, hjärtinfarkt, dövhet, stroke och flera cancerformer.


Jag vill inte ha försäkringen. Hur gör jag?

Antingen kryssar du i Nej tack på svarskortet och skickar in svarstalongen. Eller så betalar du inte när inbetalningskortet kommer. Du kommer få en påminnelse, men sen förfaller din försäkring automatiskt.

Varför måste jag aktivt tacka nej till försäkringen? Är det inte negativ avtalsbildning?

Anledningen till att försäkringen kan vara så förmånlig är tack vare gruppanslutningen. En motsvarande individuell försäkring hade kostat mer och i regel hade det krävts en fullständig hälsodeklaration vilket inneburit att vissa inte klarat kravet för att få försäkringen.När det gäller negativ avtalsbildning så är gruppförsäkringar undantagna i lagen eftersom de generösa inträdesreglerna anses vägas upp av olägenheten att behöva tacka nej. Men du är som sagt inte tvingad att ta försäkringen, det är bara att tacka nej eller att inte betala när första inbetalningsavin kommer.

Om jag ångrar mig. Kan jag teckna sjuk- och efterlevandeförsäkringen vid ett senare tillfälle?

Ja det kan du. Men då måste du också lämna in en hälsodeklaration till Folksam. De gör sedan en bedömning om du uppfyller försäkringsvillkoren. Det kan innebära att du får en högre premie, begränsningar eller helt avslag från att teckna försäkringen. 

Uppdaterad: