Nya medlemskretsar 2015

Vår region består av 55 kommuner, men antalet aktiva medlemskretsar är bara runt 15. Därför kommer kretsarna genomgå en stor omorganisation 2015 och mandaten till regionfullmäktige kommer fördelas på fem verksamhetskretsar.

Publicerad:

Medlemskretsarna är tänkta att vara ryggraden i Byggnads demokrati. Kretsarna ska bland annat att nominera regionfullmäktige- och styrelseledamöter och lägga fram motioner. Men i praktiken har demokratin inte fungerat fullt ut. Flera kommuner saknar kretsar och av de 30 kretsar som finns i dagsläget är runt bara hälften aktiva.

Därför beslutade regionfullmäktige den 6 december att i stället införa fem verksamhetskretsar, som utgår från regionens fem verksamhetsområden. Kretsarna blir Trollhättan, Skövde, Göteborg, Borås och Halmstad.  I samband med sammanslagningen krymps regionfullmäktige – från dagens 258 ledamöter till 125 stycken från och med nästa möte den 28 mars.

Förändringen innebär inte att aktiva kommunkretsar läggs ned. De kan ha sina möten precis som vanligt och behåller både sitt verksamhetsbidrag och sina arvoden. De kan också fortsätta jobba demokratiskt, med skillnaden att motioner som tas fram i en kommunkrets även måste antas i verksamhetskretsen innan den går vidare till regionfullmäktige.

Planen är att verksamhetskretsarna ska hålla sina första möten i februari för att hinna nominera ledamöter till regionstyrelsen och till fullmäktige. 

Fakta: Nya medlemskretsarna


Det blir fem verksamhetskretsar och antalet fullmäktigeledamöter per krets baseras på medlemsantalet. Kretsarna ska ha en ordförande och en sekreterare och hålla möte minst två gånger om året.

.
.
.
.
.
.
.
.
.


Nya kretsarna och mandatfördelning

Trollhättan: 24 (12*)
Skövde: 23 (12*)
Göteborg: 36 (18*)
Borås: 20 (10*)
Halmstad 22 (11*)
Totalt: 125 (63*)  *suppleanter
Uppdaterad: