Tomas Emanuelsson berättar om planerna för kretsarna.

Tomas Emanuelsson berättar om planerna för kretsarna.

Fotograf: Peter Gustafsson

Nu gör vi en satsning på våra kretsar

Förra veckan höll vi ett möte med våra kretsordföringar.
Målet är att få till bättre rutiner och möten.

– Vi är bekymrade för demokratin och hur det fungerar i kretsarna, säger Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst.

Publicerad:

Hela byggnads demokrati har kretsmöten som grund. Det är där alla förslag och idéer omvandlas till motioner och nomineringar till regionfullmäktige och kongress.

Tyvärr har vi sett en negativ utveckling med färre deltagare på våra kretsmöten och på Kongressen i maj klubbades ändringar i stadgarna igenom.

– Vi har funderat mycket på det här och det är stora förändringar på gång. Tyvärr har inte förbundsstyrelsen fattat beslut om vad som ska göras ännu, men det måste ske så snart som möjligt, säger Tomas Emanuelsson.

Jobbet har redan startat

I väst har vi redan börjat ett arbete med att lyfta kretsarna. Till att börja med när det gäller kallelser. Det är även bestämt att ordföringarna ska träffas fyra gånger under 2019 och diskutera frågan.

– Vi måste ha igång fler kretsar, säger Tomas Emanuelsson.
Förutom kallelser via SMS ska vi bli bättre på att göra reklam för våra kretsmöten på hemsidan, Facebook, Instagram och i Byggvästen. Det kom även idéer om att sätta upp inbjudningar på anslagstavlor på arbetsplatserna och bli bättre på att lyfta fram kretsmöten när vi träffar medlemmar.

Även på utbildningar och i MB-grupper med mera kan vi bli bättre på att prata demokrati och kretsar.

– Det är i kretsarna du kan påverka Byggnads verksamhet. Det är i dag en kort väg till beslut, men det måste gå rätt väg, säger Tomas Emanuelsson.

Nya former behövs

Framöver ska ordföringarna jobba med att göra möten mer attraktiva. Det förekommer redan bowling, fiske och andra aktiviteter för att locka fler medlemmar. I Göteborg, som har sex möten per år, brukar de bjuda in gäster som talar. Nu senast i form av Näta.

Alla idéer är välkomna och du är välkommen att bidra med egna förslag till Tomas Emanuelsson, Daniel Hell eller respektive ordförande i din krets.

Vi har småkretsar och storkretsar.
– Om inte de små kretsarna fungerar får vi inte något folk till storkretsarna som har mandat i regionstyrelsen. I dag kommer för få av dem som är fackligt aktiva på våra kretsmöten, säger Tomas Emanuelsson.

På kongressen i maj i år fattades också beslut att det ska bli möjligt att starta företagsklubbar.

Uppdaterad: