Jonas Säf tog på sig rollen som skyddsombud och det tycker han att du också ska göra om du har funderat på det.

Fotograf: Peter Gustafsson

"Nu vill jag vara med och påverka"

KRÖNIKA: Jonas Säf, 33 år, från Falköping har nyligen tagit på sig rollen som skyddsombud.

Här skriver han om sina personliga tankar och upplevelser kring det.

Han tycker att det känns mindre svårt än väntat och uppmanar alla som funderat på det att ta chansen. 

Publicerad:

När jag gick på Byggprogrammet fick vi besök av facket och det var där jag tog steget att gå med i Byggnads. 

Sedan dess har jag varit med. Med ja! Aldrig direkt varit med för att påverka. 

Men nu är tiden mogen! Som skyddsombud vill jag vara med och påverka.

Sedan barnsben har jag hört mycket om facket då min far var fackligt aktiv. Jag fick höra hur viktigt det är men lade aldrig så stor vikt vid det. Det var kanske inte så konstigt. Jag var ju bara barnet. 

Det var inte för än jag var i gymnasieåldern som jag började fundera över det på riktigt. 

Sedan kom jag ut i arbetslivet och det var när jag gick Byggnads första utbildning Påfarten som jag verkligen fick upp ögonen för vikten att vara med i en fackförening. Det var där det växte fram att jag vill vara med och påverka.

Jag jobbar som snickare

Vem är jag då? Jag heter Jonas Säf, är 33 år och jobbar som snickare på NCC i Skaraborg. Jag sitter som sekreterare i medlemskretsen Skaraborg och är nyinvald ledamot i regionfullmäktige för Byggnads väst. 

För två år sedan fick jag chansen att vara med och påverka på riktigt. Då fick jag av vårt huvudskyddsombud, Sebastian Ritzen, frågan om jag kände för att ta på mig rollen som skyddsombud. 

Jag var då 31 år och hade plockat på mig några års erfarenhet i branschen och kände mig tillräckligt mogen, så jag svarade ja. Därefter gick frågan till övriga kollegor som röstade in mig som nytt skyddsombud. Tack till dem för förtroendet.

Min första tanke efter att jag svarade ja var: ”Herregud hur ska jag klara ut detta?”

Var inte lika svårt som väntat

Det visade sig snabbt att jag trodde rollen var svårare än vad den faktiskt är. Visst man måste vara skärpt och ha koll på skillnader mellan avtal och lagar, men jag växte snabbt in i rollen och jag har en väldigt bra mentor, Sebastian Ritzén.

Han är ett stort stöd när jag känner att vissa frågor blir för stora. ”Du är mitt levande lexikon” brukar jag säga till honom. Och det är han, tro mig.

I mitt uppdrag som skyddsombud känner jag en stolthet och en ära att få jobba med arbetsmiljöfrågor på bygget, men också att få representera mina kollegor och Byggnads. 

Det uppdrag jag fått har också fått mig att växa som människa. 

Jag är nu ett frö som vattnas med utbildningar och håller på att slå ut i blom inom Byggnads.
Utbildningarna är verkligen bra, men störst vikt och tack vill jag ge till de kursledare vi har I Byggnads väst. Vilka människor de är. Det är de som gör kurserna. Man brukar säga ”rätt man på rätt plats” och helt klart är det så. 

Tiden är nu inne för att verkligen vara med att påverka min och din framtid, i en tid där fler människor förlorar sina liv på våra byggarbetsplatser behöver vi bli fler som tar på sig ett förtroendeuppdrag. 

Som jag skrivit innan, det är inte så svårt, men som grund måste man ha ett intresse för fackliga frågor helt klart. 

Jag vet att det finns många av er där ute som läser detta som faktiskt helt klart skulle passa hur bra som helst i en roll som skyddsombud. Det finns många frön där ute som ligger i dvala och väntar på att få blomma ut.

Våga du också

Mitt råd till er är: Våga! I din framtida roll har du stöd från dina kollegor. De har gett dig förtroendet och ser upp till dig. Sedan har du alltid Byggnads i ryggen så du behöver aldrig känna att du står på egna ben. 

Ända sedan 1912 – då Sverige fick sina första skyddsombud – har människor, tagit på sig uppdraget och skapat något fint för att skydda andra människor.

Så varför skulle inte just du din människoälskande byggnadsarbetare klara av detta uppdrag? För det är just det du måste ha som egenskap. Du måste gilla att hjälpa till, vara en bra kamrat och gilla människor. Har du detta rotat i dig, ja då klarar du det, helt klart!

Jag själv har ett jättestöd och det känns skönt att alltid veta att jag alltid har människor i ryggen. Byggnads är byggt av människor, människor som vill göra skillnad och som vill reformera byggbranschen till det bättre.

Vi håller ihop, vi är ett förbund, vi är alla lika mycket värda. Du kommer också att ha människor i ryggen.  

JONAS SÄF
Träarbetare och skyddsombud på NCC Skaraborg.

JONAS SÄF

Ålder: 33.

Bor: Falköping.

Yrke: Träarbetare.

Företag: NCC.

Fackliga uppdrag: Skyddsombud. Sitter som sekreterare i medlemskretsen för Östra Skaraborg. Sitter även med i regionfullmäktige.

 

Uppdaterad: