Tobias Sedin Eriksson är skyddsombud på på NCC .

Fotograf: Peter Gustafsson

Skyddsombudet fick bort det farliga kvartsdammet

Skyddsombudet Tobias Sedin Eriksson på NCC slog larm om att det var farligt kvartsdamm på bygget i Brunnsparken.

Efter påtryckningar köpte platsledningen in dammsugare.

– Nu är det mycket bättre och alla kollegor tycker det blev bra, säger Tobias.

Publicerad:

Snickaren Tobias kom till arbetsplatsen i maj 2023.

– Då var det jävligt dammigt. Det låg ett lager damm på golvet på alla våningar efter rivningar och det var en massa kvartsdamm i luften. Jag påtalade problemet för platschefen, men först hände det ingenting, berättar Tobias.

Då hade det redan varit ett skyddsstopp på arbetsplatsen tidigare på grund av att de hittat asbest i luften. Det sanerades och arbetet fortsatte.

Men kvartsdammet var kvar. Det är också extremt farligt för lungorna.

– Kvartsdammet går inte att se och det hänger kvar i luften länge, upp till 70 timmar. Det som lägger sig på golvet är inte lika farligt, säger Tobias.

"Det är ju inte som att någon brutit benet"

Tobias tycker att damm är en svår sak att ta upp.

– Det är ju ingen som skadat sig, brutit benet eller så. Problemen kanske dyker upp efter 30 år eller så. Men då kan det visa sig som allvarliga skador på lungorna.

Han fortsatte ta striden för att ledningen skulle se till att det städades.

– Jag är inte feg att säga till och det får man inte vara som skyddsombud.

Det blev en bra dialog med arbetsledningen.

– Jag tycker platschefen är bra att snacka med och jag sa att om det inte händer något kan det bli tal om ett skyddsstopp, säger Tobias.

Kontaktade Byggnads

I samma veva ringde Tobias upp Byggnads Väst och fick kontakt med Janne Nyqvist som är regionalt skyddsombud (RSO).

– Jag ville höra mig för om hur jag skulle gå till väga. Om det inte hänt något hade jag planer på att ringa Arbetsmiljöverket. Jag ringde även en arbetsmiljöingenjör på NCC och han förstod hur allvarligt det var. Han var med på en skyddsrond.

Janne Nyqvist åkte till arbetsplatsen och pratade med yrkesarbetarna och plastledningen.

Det ledde till att dammsugare köptes in.

– Alla hjälptes åt att städa upp det farliga dammet. Det var jävligt kul att se. Det blev snabbt en stor förändring och alla tycker att det blivit mycket bättre, säger Tobias.

Även om företaget och plastledningen har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön har ju alla ett eget ansvar att städa efter sig på sin arbetsplats.

– Städmoralen på en byggarbetsplats är väl inte alltid den bästa. En risk när det är dammigt är att det inte märks om man till exempel borrar några hål. Är det rent syns ju det damm man själv skapar och då städar fler direkt, säger Tobias.

Nu är det rent och snyggt

När vi går runt på bygget är det rent och snyggt på golvet.

– Allt känns mycket bättre. Vi själva har blivit bättre på att städa och sedan är det plastledningens ansvar att se till att även underentreprenörer (UE) städar efter sig. Ofta är det otydligt när en UE kommer hit. De vet inte vad som gäller.

Det finns dammfällor.

– Men ofta används de inte på rätt sätt. Om det ska funka måste de som använder dem vara utbildade på hur de fungerar. Det ska vara slangar som leder bort utgående luft så att dammet inte virvlar upp. Ofta är det bara ett filter och inga slangar.

– Det är bättre med dammsugare och direktupptagning. Det finns ju jättebra adaptrar till maskinerna. Tyvärr slarvar många med att koppla på dem, säger Tobias.

PETER GUSTAFSSON

Byggnads ombudsman och regionala skyddsombud, Janne Nyqvist besökte Tobias och hans kollega på arbetsplatsen.

Fotograf: Peter Gustafsson

Uppdaterad: