Ett kvartssekel av nederlag

Efter ett kvartssekel av nederlag har den äntligen anlänt – den spännande debattantologin om arbetarrörelsen och framtiden.
Publicerad:

Det är en bok som är avsedd att stimulera och provocera, ge nya perspektiv och ifrågasätta heliga sanningar. Utan utopier och radikala strategier är arbetarrörelsen dömd att kopiera borgerliga koncept och idéer.

Det är flera intressanta och kunniga personer som i antologin ger sin syn på vad socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen har för utmaningar att möta i framtiden.

Författaren Göran Greider skriver att vänstern och arbetarrörelsen har ett kvartssekel av nederlag bakom sig, men att de grundläggande idéerna inte åldras. Allt vi skriver och tänker är visserligen

ännu bara förord, men snart börjar den riktiga berättelsen.

Professor Tiina Rosenberg undrar vad anledningen är till att det skaver mellan feministerna och den institutionella vänstern. Hon lyfter ett intressant perspektiv på solidaritet som hon kallar multisolidaritet. Solidaritet menar hon får inte bara gälla en fråga. Som exempel nämner hon att feminister inte bara kan inrikta sig på ett kön lika lite som socialister inte enbart kan inrikta sig på klassrelationer.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren skriver om den ”politiska klassen” som befolkar den socialdemokratiska partieliten.

Författaren Olle Sahlström menar att arbetarrörelsen är död. Det som lever kvar är kulisser av en rörelse som sedan länge gått ur tiden.

Vad tycker du? Läs boken och var med i den spännande framtidsdiskussionen.

Antologin kommer att presenteras på ett seminarium vid den socialdemokratiska partikongressen den 29 oktober kl. 14-15.30, Stockholmsmässan. Medverkande vid seminariet är Göran Greider, Hans Tilly, Kajsa Borgnäs och Ulf Adelsohn, Välkommen!

Vi hoppas att du ska få en intressant läsning och att innehållet i boken kan starta en spännande debatt om arbetarrörelsen. Vill du köpa boken så gör det på Bokus: www.bokus.com

Vi ses i debatten!

Matz Larsson
Kommunikationschef, Byggnads

Uppdaterad: