Fack och arbetsgivare tar krafttag mot alkohol och droger inom byggsektorn

På alla arbetsplatser förekommer det alkohol och droger, så även på byggarbetsplatser.
Publicerad:

Det kan vara allt ifrån en arbetskamrat som då och tar ett glas för mycket på fritiden till att en ansvarig chef som har en plunta i byrålådan. Alkohol- och drogproblem är en viktig och prioriterad fråga där det behövs en bred samverkan. Därför inleder nu Byggnads och VVS Företagen, tillsammans med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Unionen och Alna ett samarbete för krafttag mot alkohol och droger.

Det första resultatet av samarbetet är informationsmaterialet ”Det rör oss”, som presenterades på ett seminarium under onsdagen den 14 oktober.

- Många av Byggnads medlemmar kommer i kontakt med alkohol och andra sorters beroende på något sätt i livet. Allt ifrån ölen framför Tipsextra på lördagar till bakfulla arbetskamrater på arbetsplatsen. Alkohol och drogproblemen finns mitt ibland oss. Ändå pratar vi inte särskilt mycket om det. Det är problem som vi som fackförbund måste på största allvar och förhindra på alla sätt, säger Hans Tilly ordförande i Byggnads.

- Det handlar inte bara om kollegor som förstör sina och sina familjers liv utan även om säkerheten på våra arbetsplatser, säger Hans Tilly och Roine Kristianson, vd VVS Företagen.

- För oss arbetsgivare är det en prioriterad arbetsuppgift att inom våra medlemsföretag öka kunskapen om alkohol- och drogproblemen i branschen. Vi alla är en del av branschens och företagens alkoholkultur. Därför är det här är ett bra tillfälle att skapa sunda alkoholkulturer, säger Roine Kristianson, vd VVS Företagen.

- Det är glädjande att vi tillsammans, fack och arbetsgivare, tar vårt ansvar och gemensamt börjar arbeta mot alkohol och droger inom byggsektorn. Den här informationskampanjen känns som en bra start på ett viktigt samarbete, säger Hans Tilly och Roine Kristianson.

I informationsmaterialet ”Det rör oss” finns information om såväl förebyggande och långsiktiga insatser som praktiska råd på vad du kan göra om en kollega har alkohol- eller drogproblem.

Uppdaterad: