Stupstock – hur en tillfälligt lägre lön kan vara rätt

Ibland förekommer det uppgifter i massmedia att facket sänker lönerna för sina medlemmar. Det är givetvis inte sant.
Publicerad:

Vad är stupstock?
Ibland förekommer det uppgifter i massmedia att facket sänker lönerna för sina medlemmar. Det är givetvis inte sant. Byggnads kommer alltid att kämpa för bättre villkor för sina medlemmar. Vad som däremot är sant är att när fack och arbetsgivare inte kommer överens i en löneförhandling kan de anställda hamna på en stupstockslön. Detta är helt enligt det avtal som finns mellan fack och arbetsgivare.

Hur en tillfälligt lägre lön kan vara rätt
För det första är det inte månadslön man förhandlat om utan en av Byggavtalets prestationslöneformer, ackord. I en sådan förhandling försöker man nå en överenskommelse om förutsättningarna som inverkar på lönen. Man ska också enas om en utbetalningsnivå, den lön som löpande betalas ut från byggstart till byggslut. Det slutliga resultatet avläses med jämna mellanrum, vanligtvis var tolfte vecka. Då regleras lönen för den perioden. I slutändan är det de anställdas arbetsinsats som avgör löneutfallet. Allt detta finns reglerat i Byggavtalet, en överenskommelse mellan Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI).

Lyckas man inte bli överens om de olika delarna vid en sådan förhandling, varken lokalt eller centralt, talar det gemensamma avtalet om vad som ska gälla. I detta fall, eftersom parterna inte lyckats bli överens ska stupstockslön gälla, dvs 128 kr/tim.

Det är alltså ingen enskild parts fel att den lägre lönen ska gälla, det är parternas gemensamma misslyckande som är orsaken. Om arbetsgivaren säger sig verkligen vilja värna om sina anställda och vill att de ska ha en hygglig lön, finns ju inga motsättningar mellan parterna. Alltså hade det varit lätt att undvika att de anställda tvingas arbeta för stupstockslön.

När Byggnads i vissa fall väljer att kalla företaget till förhandling och kräva skadestånd, för att de betalat en högre lön än stupstockslönen, beror det på att arbetsgivaren nonchalerat det avtal två parter är överens om ska gälla.

Tyvärr och paradoxalt nog kan Byggnads medlemmar hamna i en situation där deras förhandling om en hygglig lön innebär att de tillfälligt får en väsentligt lägre lön. (Detta för att stimulera parterna till fortsatta förhandlingar.) Men samtidigt, genom att inte vika sig, står de upp för en viktig sak, inte bara för dem själva utan för byggnadsarbetarkamrater i andra företag i hela landet!

Principen är oerhört viktig. Ett överenskommet avtal mellan två parter på arbetsmarknaden ska följas enligt de riktlinjer man satt upp tillsammans.

Om en part bryter ingångna avtal är vi inne på ett sluttande plan. Finns det fler avtal som ska brytas, med beställare, leverantörer och andra kunder? Ett ingånget avtal ska följas!

Vadå stupstock?
Stupstock i modern arbetsmarknadsprosa: En tvingande regel i det centrala kollektivavtalet som används bara om de lokala parterna misslyckas med att komma överens.

Av Conny Johansson och Dan Lundqvist Dahlin

Uppdaterad: