6F - fackförbund i samverkan: ”Vi accepterar inte bortre gräns i A-kassan”

6F - fackförbund i samverkan - är mycket kritiskt till Mona Sahlins utspel om att införa en så kallad bortre parantes i arbetslöshetsförsäkringen. Ett förslag som även andra ledande socialdemokrater ställer sig bakom.
Publicerad:

- Ersättningen från a-kassan är redan idag så låg att hela livet omkullkastas för många vid arbetslöshet. Att dessutom slänga ut människor från försäkringen som inte lyckas få ett nytt jobb inom en viss tid, genom att införa en tidsgräns i ersättningen, kan vi aldrig acceptera, säger de sex förbundsordförandena i ett gemensamt uttalande.

6F menar att utslagningen på arbetsmarknaden kommer att öka, så även klyftorna mellan de som har ett jobb och de som är arbetslösa.

- Det är förvånande att ledande socialdemokrater nu helt byter fot utifrån de vallöften som ställdes upp gällande a-kassan under valrörelsen, säger de sex förbundsordförandena i ett gemensamt uttalande.

I likhet med det beslut som LO-kongressen har fattat kräver 6F att taket i A-kassan höjs så att de allra flesta löntagare får 80 procent av lönen och att avgiftssystemet för A-kassan blir mer rättvist, så att alla har råd att vara med.

Uppdaterad: