Byggnads åker till Qatar

Byggnadsarbetarnas fackföreningar i världen, samlade i Bygg- och Träarbetarinternationalen, BTI, kommer att ha en strategisk konferens i Qatar den 7-10 oktober. Byggnads Johan Lindholm och Christer Wälivaara kommer att delta.
Publicerad:

BTI har kallat sina medlemsorganisationer till Qatar. Alla fackföreningar som ingår i BTI är inbjudna. Syftet är att få en större insikt i byggnationerna av arenorna inför fotbolls VM 2022 med ett speciellt fokus på migrantarbetarnas arbets- och levnadsvillkor samt att bilda opinion genom att träffa makthavare.

Inför fotbolls-VM i Sydafrika 2010 inledde BTI en kampanj kallad Decent Work för schysta arbetsvillkor för de arbetare som bygger de stora arenorna världen över. De nationella facken i Sydafrika och senare Polen och Ukraina ledde arbetet för rent spel under byggandet av arenorna. Nu har facklan gått vidare. Det är vinter OS i Sotji i Ryssland och senare fotbolls VM i Brasilien som står på tur i striden för schysta arbetsvillkor. Facken där är fullt upptagna med sina pågående kampanjer.

Och kampen har gett resultat. I Sydafrika ökade fackens medlemsantal med nära 40 procent och i Ukraina har det bildats flera nya fackklubbar. Det har satts allt hårdare press på UEFA och FIFA för att säkerställa schyssta villkor redan i processen av att utse värdland för mästerskapen. Det minsta man kan kräva är att värdländerna respekterar de fundamentala mänskliga och fackliga rättigheterna. Nu har turen kommit till Quatar som kommer att stå värd för VM i fotboll 2022.

I Quatar kommer BTI och medlemsförbunden att föra diskussioner med migrantarbetare och göra besök på deras arbetsplatser och i deras bostäder. Man kommer att försöka inspektera pågående byggnationer och få fram mer fakta om framtida byggprojekt. Intresset är stort och de stora multinationella byggföretagen konkurrerar mot varandra för att få bygga arenorna där världsspelarna skall avgöra VM. Genom möten med företag och dess representanter i Qatar har BTI en plan att kunna påverka situationen till det bättre för de byggnadsarbetare som skall bygga arenorna.

En kampanjplan inom BTI kommer också att vara i fokus under besöket och konferensen. Förhoppningen är att en totalöversikt kommer att finnas över förberedelserna inför byggandet av idrottsarenor och annan infrastruktur inför VM 2022 genom framför allt möten med Qatars organisationskommitté.

– Vi kräver rent spel för alla lag, helt enkelt. Oavsett om du är byggnadsarbetare inför ett VM eller OS så måste det finnas regler, lika mycket som för dem som sedan skall spela på fotbollsplan. Det är viktigt att vi gemensamt med vårt globala fack BTI sätter press på organisationerna bakom evenemangen. Vi ska också ställa krav på politiker och makthavare som erbjuder sitt värdskap och även arbeta för att få allmänhetens stöd för att mänskliga rättigheter ska gälla alla överallt, säger Johan Lindholm.

Uppdaterad: