Byggnads Johan Lindholm hemma från Qatar

Byggnads ordförande Johan Lindholm kom igår eftermiddag hem från en resa till Qatar där fotbolls-VM ska hållas 2022. Under resan har han träffat migrantarbetare som bygger arenorna. De har bekräftat de upprörande uppgifter som kablades ut över världen för en tid sedan som bland annat berättar om slavliknande förhållanden och ofattbara dödssiffror bland arbetarna.
Publicerad:

- När jag såg bilderna från bla The Guardian blev jag chockad. Jag trodde inte det var möjligt att man kunde behandla människor på det sättet år 2013. Nu har jag själv med egna ögon sett undermåliga byggarbetsplatser, boendecamps med sanitär misär och träffat unga män som lurats dit i tron på att kunna tjäna pengar till sina fattiga familjer hemma i Nepal och Bangladesh. Jag är berörd inpå djupet och jag kommer att fortsätta göra vad jag kan för att påverka situationen, säger Johan Lindholm och fortsätter:

- Vi möttes först av en fasad. Vi fick bara besöka arbetsplaster som var goda exempel. Representanter från regimen och från FIFA som påstod att problemen inte var så stora och att man redan jobbar med frågorna. När vi själva tog oss ut till ett boendecamp på kvällar och nätter fick vi dock se verkligheten. Byggnadsarbetare kom själva fram till oss och ville berätta. De vi fick höra bekräftar The Guardians uppgifter om slavliknande förhållanden. Bland annat berättade de om hur de gemensamt skrapat ihop pengar för att kunna skicka hem sina döda arbetskamrater till sina familjer. Det är ofattbart.

- Trots fasaden och de vackra orden tror jag fortfarande på samtal för att lösa situationen. Nu har regimen i Qatar världens ögon på sig och FIFA har chansen att ställa ultimatum. De 1,2 miljoner migranarbetare som finns i Qatar tjänar inte på en bojkott utan vill ha sina jobb kvar. Nu handlar det om att de ska jobba under mänskliga villkor.

- Vi kräver tillsammans med BWI en rad åtgärder som måste till.

1. Raticifera ILO-konventioner om grundläggande internationella fackliga rättigheter tex rätt att organisera sig och möjlighet att inspektera arbetsplatserna.

2. Avskaffa Kafalasystemet och förbjud arbetsgivare att ta migranternas pass och de ska inte heller kunna ta avgifter.

3. Att anställningskontrakten och inforamtionen skrivs på migranternas hemspråk.

4. Inför möjlighet till sanktioner mot arbetsgivare som inte sköter sig.

- Det vilar nu ett jättestort ansvar på FIFA att sätta press på Qatars regering så att de genomför de förändringar som nu måste till för att byggarbetarna i Qatar ska få vettiga villkor. FIFA har nu chansen att visa att sport och mänskliga rättigheter hör ihop och att de står för bra värderingar.

Uppdaterad: