Byggnads kommenterar regeringens höstbudget

Tyvärr finns det inte något överraskande i budgeten när det gäller bostadsbyggande. Regeringen föreslår inga resurser vare sig för nyproduktion eller för renovering/upprustning och energieffektivisering. På sätt och vis är regeringen konsekvent: Man fortsätter att förenkla och avreglera men några pengar vill man inte bidra med. Alla åtgärder som skulle kunna uppfattas som en subvention lyser med sin frånvaro.
Publicerad:

 

– Problemet kvarstår med att det byggs hälften så många bostäder som borde byggas. Det låga bostadsbyggandet hämmar nu arbetsmarknadens funktionssätt och hindrar människor att flytta dit där jobben finns.  Ingenting i regeringens budget eller övriga politik kommer att sätta fart på bostadsbyggandet, säger Byggnads ordförande  Johan Lindholm i en kommentar.

 

– Det stora behovet av energieffektivisering förblir olöst. För att nå de uppställda klimatmålen måste våra miljonprogram energieffektiviseras. Våra bostäder står för 40 procent av energianvändandet och här finns en stor potential för att nå våra klimatmål. Byggnads förslag om energisparlån enligt tysk modell skulle kunna leda till en förbättrat klimat för nästa generation samtidigt som det är en bra åtgärd för att skapa fler jobb, avslutar Johan Lindholm.

 

Uppdaterad: