2015

  • Sportens makthavare måste ta sitt ansvar

    Idag är det Workers' Memorial Day – den internationella minnesdagen för alla som varje år dör på jobbet. Förra året omkom 53 personer på arbetsplatser i Sverige. Värst drabbad är byggbranschen.

  • Medlemstävling: Vinn biljetter till Elitloppslördagen!

    Den 30 maj har du chansen att vinna en oförglömlig dag med trav i världsklass på Solvalla. Byggnads tävlar ut tio biljetter till våra medlemmar och varje vinnare får ta med en gäst.

  • Seminarium: Är det farligt att jobba?

    På tisdag, den 28 april, är det Workers' Memorial Day – den internationella minnesdagen för alla som varje år dör på jobbet. Förra året omkom 48 människor på arbetet, nästan en varje vecka. Utöver dödsfall i arbetsplatsolyckor avlider minst 1 300 per...

  • 2015 års kulturstipendiater utsedda

    Byggnads stipendienämnd beslutade vid sitt möte den 16 april att utse nedanstående till kulturstipendiater 2015. Drygt 450 ansökningar har inkommit till nämnden, som har 240 000 kr att fördela. Stipendiesumman är 15 000 kr per stipendiat.

  • Två döda byggnadsarbetare om dagen inför OS i Sydkorea

    Med usla arbetsvillkor, dålig säkerhet och antifackliga arbetsgivare är risken stor att Sydkorea 2018 blir ytterligare ett OS där byggare får sätta livet till för att vi ska få se våra hjältar göra upp om gulden. Det sydkoreanska byggfacket kämpar fö...

  • Qatar: ”Hur kan någon vilja behandla andra människor så här illa?”
    • Internationellt

    ”Lönerna hålls inne. Arbetsgivarna har tagit deras pass. Även om jag var förberedd på vad jag skulle möta fick jag ändå en känsla av overklighet. Hur kan någon vilja behandla andra människor så här illa?”

  • Byggnads kritisk till utredningen om nya utstationeringsregler

    Idag har utredningen om nya utstationeringsregler överlämnat sitt slutbetänkande till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Betänkandet innehåller förslag på hur ett EU-direktiv (Tillämpningsdirektivet) ska genomföras i svensk rätt.

  • Lunchseminarium i Stockholm om frihandelsavtalet TTIP

    Just nu förhandlas mellan EU och USA om ett nytt investerings- och frihandelsavtal – TTIP. Mellan anhängare och kritiker av avtalet och den uppmärksammade tvistlösningsmekanismen ISDS går meningarna isär om avtalet är bra eller dåligt. I en ny rappor...

  • Byggnads välkomnar politiskt mod och nödvändiga satsningar på bostäder

    Regeringen har i dag presenterat ett paket med satsning på bostadsbyggande. Det handlar om nyinvesteringar i byggande av hyresrätter och upprustning av miljonprogrammen. Byggnads välkomnar att regeringen visar politiskt ledarskap och mod och inte öve...

  • Årets (skandal)bygge 2015?

    Flera av de nominerade byggprojekten till det prestigefyllda branschpriset Årets Bygge är också kända för dåliga arbetsförhållanden och lönedumpning. Inte minst det uppmärksammade och väl dokumenterade bygget av Sundsvallsbron.