Dagens Nyheters kontor i Gamla stan i Stockholm.

Fotograf: Blondinrikard Fröberg

Apropå Hanne Kjöllers enorma förakt för Byggnads fackliga arbete

Nu har DN ännu en gång på ledarplats (1/12) låtit Hanne Kjöller levererar en spya över Byggnads. Den har rubriken "När dödstalen sjunker tiger Byggnads" och består av lika delar felaktigheter som förakt.

Publicerad:

När Arbetsmiljöverket igår presenterade de glädjande siffrorna att dödstalen sjunker så gladde vi oss naturligtvis väldigt mycket över detta och skrev om det på Byggnads Facebook-sida. Vi får naturligtvis ta på oss ansvaret för att Hanne Kjöller inte orkade leta där. Hon är ju inte precis känd för grundlig research och det borde vi ha tänkt på.

Vi kan också avslöja att Byggnads under nästa år kommer att genomföra ett flertal seminarier om arbetsmiljö och då självklart lyfta fram de positiva siffrorna. Detta hade Hanne Kjöller kunnat få reda om hon hade hört av sig.

Vi är övertygade om att dödstalen nu sjunker delvis tack vare att Byggnads under många år drivit frågan om en säker arbetsmiljö och nollvision för dödsolyckor. På så sätt har arbetsgivarna och byggföretagen varit tvungna att prioritera en säker arbetsmiljö. Även införandet av huvudentreprenörsansvaret har inneburit fokus på ordning och reda på våra byggarbetsplatser.

Hanne Kjöller påstår också att våra löneformer gör Byggnads mindre trovärdiga i arbetsmiljöarbetet. Och nu blir det rörigt. Hanne Kjöller skriver att ackord leder till pressade tidscheman och verkar antyda att det leder till fler dödsolyckor. Men vi har ju nyss konstaterat att dödsolyckorna sjunker. Slutsatsen måste väl ändå bli att våra lönesystem inte innebär fler dödsolyckor.

Hanne Kjöller nämner inte med ett ord det faktum att över 100 personer varje år dör i asbestrelaterad cancer/sjukdom. Det är många av våra före detta arbetskamrater som får betala priset för dålig arbetsmiljö på 70/80-talet.

– Det är svårt att förstå Hanne Kjöllers enorma förakt för Byggnads fackliga arbete. Vi har som mål att ingen ska behöva dö eller skadas på jobbet. Oavsett om man kommer från Sverige eller något annat land. Kan det vara så kontroversiellt? Men en sak är säker – Hanne Kjöllers penna har inte hjälpt en enda byggnadsarbetare att få en bättre arbetsmiljö. Däremot har hon lyckats producera ytterligare ett lågvattenmärke till sin redan digra samling, säger Johan Lindholm i en kommentar.

Uppdaterad:
Kategorier: