Byggnadsarbetare i Qatar

Fotograf: WBUR Boston's NPR News Station

Byggnads och Elektrikerna reser till VM-bygget i Qatar

Idag åker representanter från Byggnads, Elektrikerförbundet och LO ner till Qatar för att följa upp vad som hänt med de löften som gavs av Qatars regering och FIFA under tidigare besök 2013 och 2014. Förbunden kräver tillsammans med byggarbetarnas globala fack, BWI, att Qatar ska ratificera FN:s och ILO:s konventioner om grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter.

Publicerad:

– Hittills har löftena bara visat sig vara rökridåer för att dölja sanningen om vad som sker på byggena inför Fotbolls-VM 2022, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Förra veckan lovade dock Qatars regering reformer av det kritiserade Kafala-systemet, som liknats vid apartheid och ger arbetsgivarna total kontroll över sina anställda. Men trots vissa ändringar kommer arbetsgivare fortfarande ha rätt att neka sina anställda att byta jobb eller lämna landet. Dessutom kommer lagen att träda i kraft först om ett år.

– Det är alldeles för sent och ändringarna gör för lite skillnad. Under tiden utnyttjas tusentals arbetare på grund av det här systemet, det måste avvecklas helt och hållet. Och migrantarbetare måste få möjlighet att organisera sig fackligt, säger Johan Lindholm.

Totalt kommer fackliga deltagare från 11 länder åka till Qatar, från Sverige deltar Byggnads ordförande Johan Lindholm, Svenska elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin och LO:s internationella sekreterare Oscar Ernerot.

Delegationen kommer att följa upp tidigare löften från Qatar och FIFA om förbättringar för migrantarbetarna. Fokus kommer att ligga på uppföljning av den ILO kritik som finns mot Qatar avseende tvångsarbete och behandling av migrantarbetare. Delegationen kommer att träffa Qatars arbetsmarknadsdepartement och föra samtal med den svenska ambassaden i Doha.

Bakgrund och fakta

Förra veckan kom nya beräkningar från Världsfacket ITUC på att över 7 000 migrantarbetare kommer att få sätta livet till om inget konkret görs för att förbättra arbetsvillkoren i Qatar. Enligt uppgifter från Qatars hälsomyndighet ligger dödssiffran årligen på över 1 000 migrerande arbetstagare, men eftersom många olyckor aldrig rapporteras är den verkliga siffran är antagligen mycket högre.

Det globala facket för byggnadsarbetare BWI kräver att de stora byggbolagen i landet ska anställa byggnadsarbetare direkt istället för genom jobbmäklare och bemanningsföretag som ofta lurar av arbetarna stora summor pengar. BWI har internationella ramavtal med några av de multinationella byggföretag som finns i landet. Avtalen ska bland annat garantera anställda grundläggande säkerhet och rätt att organisera sig fackligt och en del av resans syfte är att granska hur dessa avtal efterlevs.

Uppdaterad: