Byggnads ungdomar vill göra upp med machokulturen

Byggnads ungdomskonferens har idag tagit ett uttalande där de vill ha en modern byggbransch som står för öppenhet och tolerans. Förlegade könsstrukturer och attityder mot kvinnor ska bort!

Publicerad:

Vi jobbar i en bransch där machokultur är en del av vår vardag. Något som vi Unga Byggare inte längre tänker acceptera. Som ung och ny i byggbranschen slås man av hur gamla förlegade attityder fortfarande finns kvar. Det kan handla om fördomar om att tjejer inte klarar jobbet, kvinnoförnedrande skämt eller ren diskriminering där man som kvinnlig byggnadsarbetare inte tas på allvar. Det är vi som skapar klimatet i den bransch vi jobbar i. Tillsammans kan vi unga byggnadsarbetare få stopp på machokulturen.

Det är inte bara kvinnor som blir utsatta för den machokultur som råder i byggbranschen. Andra minoritetsgrupper så som hbtq personer, personer med annan etnisk bakgrund och personer som bryter mot normen utsetts ofta för trakasserier och diskriminering. Detta är en jargong som varken kvinnor eller män mår bra av, enligt undersökningar gjorda av Byggnads och Byggcheferna. En machokultur som vi ungdomar i branschen inte vill jobba i.

Under våren gjordes en enkät som visar att machokulturen fortfarande finns i allra högsta grad. Skrämmande nog påverkar den kvinnor, och män, att må dåligt på jobbet. dessa väljer bort byggbranschen. Det är inte okej. Alla människor ska känna sig välkomma och inte välja bort byggbranschen på grund av machokulturen. Vi står inför en byggboom och alla krafter behövs.

Vi tycker att det är dags att var och en i branschen axlar sitt ansvar för att bli av med gamla negativa attityder så att vi får en mer positiv och trivsam arbetsmiljö.

Våga ta fajten med arbetskamrater som uttrycker sig kränkande så att ni inte faller in i jargongen utan att faktiskt ta diskussionen istället. Attityderna kan också handla om att som man våga vara annat än macho. Att kunna vabba om man har sjuka barn och att ta ut pappaledighet. Det finns mycket att vinna på, för både tjejer och killar i branschen att göra upp med machokulturen. Det är faktiskt 2015 nu och vår bransch ligger efter några årtionden när det gäller synen på kvinnor och män. Det vill vi ändra på!

Det här kan du göra:

Våga ta diskussionen. Använd Byggnads kampanj "Stoppa machokulturen" som ett vertyg att faktiskt diskutera dessa frågor runt fikabordet på jobbet.

Uppdaterad: