Världsfackets globala rättighetsindex

Här är världens värsta länder för arbetare

Hot, våld, mord och andra övergrepp mot fackligt aktiva ökar runt om i världen. Det visar Världsfackets nya rapport. Sverige tillhör inte de värsta, men inte heller de bästa länderna på att respektera arbetares rättigheter.

Publicerad:

Bland de tio länder där flest övergrepp förekommer finns bland andra Qatar – där 100 strejkande byggnadsarbetare arresterades i november – och Colombia, där minst 22 fackligt aktiva arbetare mördades förra året.

I världsfacket ITUC:s nya rapport placeras alla länder in på en fem-gradig skala utifrån hur väl de respekterar mänskliga rättigheter i arbetslivet, så som rätten att organisera sig fackligt. 

Bland de länder som rankas sämst finns också Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, där hundratusentals migrantarbetare slavliknande förhållanden – och Swaziland, där kungen nyligen förbjudit fackföreningar från att verka och strejkande arbetare har tvingats tillbaka till jobbet av tungt beväpnade poliser.

Sverige räknas till ett av de länder där det endast förekommer oregelbundna kränkningar, men finns inte med bland de fem länder som enligt ITUC är allra bäst på att respektera arbetstagares rättigheter – Norge, Finland, Nederländerna, Österrike och Uruguay.

Sverige har tidigare fått hård kritik från Världsfacket för att inkräkta på strejk- och organiseringsrätten genom den så kallade Lex Laval-lagen, som begränsar fackens rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva kollektivavtal med utländska företag vars anställda jobbar tillfälligt i Sverige.

Siffror ur rapporten:

  • I 11 länder har arbetare mördats på grund av sitt fackliga engagemang.
  • 70 procent av alla länder förbjuder arbetare från att strejka.
  • 55 länder arresterar och frihetsberövar arbetare som organiserar sig fackligt
  • 58 procent av alla länder exkluderar vissa grupper av arbetare (t ex migrantarbetare) från de rättigheter som arbetsmarknadslagarna ger.
  • 60 procent av alla länder ger ingen laglig rätt för arbetare att förhandla kollektivt med sin arbetsgivare 

Världens tio värsta länder för arbetstagare enligt ITUC:

  1. Vitryssland
  2. Kina
  3. Colombia
  4. Egypten
  5. Guatemala
  6. Pakistan
  7. Qatar
  8. Saudiarabien
  9. Swaziland
  10. Förenade Arabemiraten

I några av dessa länder bedriver de svenska bygg- och träfacken fackligt utvecklingssamarbete tillsammans med det globala facket BWI och den fackliga biståndsorganisationen Union to Union.

I till exempel Swaziland har förbundens solidaritetsfonder bland annat finansierat utbildning i fackliga rättigheter och liksom satsningar på jämställdhet och arbetsmiljö och i Qatar har Byggnads nyligen beslutat att bidra till BWI:s arbete med att stödja migrantarbetares rättigheter. 

Uppdaterad:
Kategorier: