Preliminärt avtal för bemanningsanställda klart idag

De 14 LO-förbunden och Almega Bemanningsföretagen, har i dag, onsdag, träffat ett nytt kollektivavtal för 30 000 anställda inom bemanningsbranschen. Avtalet ska nu godkännas av förbundens styrelser. Avtalet innebär bland annat att den lägre garantilönen höjs med tre procent – alltså den lön som utgår för tiden den bemanningsanställde inte är utbokad på uppdrag.

Publicerad:

Tyngdpunkten i avtalet ligger på de allra lägsta lönerna. Enligt det nya avtalet begränsas också de anställdas skadeståndsskyldighet till högst 14 dagars garantilön, i fall de inte skulle respektera sin uppsägningstid.

När det gäller frågan om garantilön och tillgänglighetstid – det vill säga den tid den anställde inte är utbokad men tillgänglig för uppdrag – har parterna enats om att tillsätta en särskild arbetsgrupp för att utreda problematiken. Syftet är att frågan ska regleras i nästa avtalsförhandling, år 2016.

Elektrikerförbundets insatallationsavtal regleras av särskilda behörighetskrav och omfattas därför inte av det nya bemanningsavtal som träffats i dag.

Uppdaterad: