Seger för OS-byggare i Sydkorea

Efter en lång strejk har arbetare vid bygget inför vinter-OS i Pyeongchang 2018 lyckats få igenom krav på åtta timmars arbetsdag och löner som går att leva på.

Publicerad:

Sedan början av mars har arbetarna strejkat för bättre villkor, högre löner och ökad säkerhet. I snitt dör två byggnadsarbetare varje dag i Sydkorea till följd av de pressade arbetsvillkoren och ofta dåliga säkerheten på arbetsplatserna.

– Det liknar de problem vi har på hemmaplan med kedjor av underentreprenörer och ingen som tar ansvar för säkerheten eller byggarnas arbetsvillkor, fast i en ännu mer extrem form, sade Byggnads ordförande Johan Lindholm när han besökte arbetarna mitt under den pågående strejken i april. 

Den 15 maj gick det stora byggbolaget Daebo till sist med på att skriva avtal om högre löner och åtta timmars reglerad arbetstid. Därefter har fem andra entreprenörer vid OS-bygget följt efter vilket innebär förbättrade villkor för tusentals arbetare.

Byggnads har i över 15 år stöttat det sydkoreanska facket KFCITU:s kamp för mänskliga villkor för landets byggnadsarbetare. Om detta samarbete handlar filmen Like a human being.

Uppdaterad:
Kategorier: