Svensk mästare murar i Yrkes-VM

På måndag startar Yrkes-VM i Sao Paulo. Efter att ha tagit SM-guld förra året är muraren Daniel Carlberg från Göteborg en av de 28 tävlande i det svenska yrkeslandslaget.

Publicerad:

Vad blir den största utmaningen?

– Tidspressen. Vi kommer få 22 timmar på oss att bygga tre ganska avancerade murar. Bland annat har vi fått en ritning på en mur som ska föreställa Kristusstatyn i Rio. Själva jobbet klarar jag nog men det blir svårt att hinna klart i tid.

Hur tränar du? 

– Jag har tagit semester för att träna och får utnyttja min gamla skolas lokaler att öva i. Vi har fått ritningar på de murar vi ska göra i förväg, så jag försöker ta det lugnt och öva in detaljerna för att sedan kunna göra det så snabbt som möjligt när det är dags.  

Varifrån kommer de största konkurrenterna?

– Antagligen från England och Danmark. De har fler hus i tegel än vad vi har och många duktiga murare. Sen lägger andra länder ner mycket mer tid och resurser på tävlingen. I till exempel Japan och Kina är det mer som en elitsport och de som deltar kan vinna stora pengar. 

Varför blev du murare?

– Jag visste att jag ville göra något praktiskt och gå på byggskola. Först trodde jag att jag ville bli snickare, men när jag väl kom in på gymnasiet och vi fick prova på olika yrken tyckte jag att det var roligt att mura. Samtidigt var det så många som valde snickare så jag tänkte att som murare blir det nog lättare att hitta jobb. 

Blev det så då?

– Ja, jag fick jobb direkt efter gymnasiet. Man bygger mer med tegel idag än för några år sedan och det behövs fler duktiga murare. 

Hur blir man lika bra som dig?

– Genom att våga ta för sig och visa intresse för att lära sig. Man måste inte vara duktig från början och det handlar nog mer om vilja än om talang. Det är inte hela världen om det blir fel någon gång. Om man inte vågar göra fel blir man inte bättre heller. När man utvecklas kan man få bestämma mer själv och ta större ansvar för sina egna jobb, då blir det roligare och mer utmanande. 

Finns det några nackdelar med yrket?

– Lönen kan förstås bli bättre. Sen är det ett rätt slitsamt och tungt, det är inte många som klarar av att jobba ända till pensionen. Ett annat problem är att många företag skickar hem sina anställda utan lön under vintern då det blir för kallt för murbruket.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag vill fortsätta arbeta inom branschen, kanske starta eget så småningom eller vidareutbilda mig till konstruktör. Det behövs konstruktörer som har koll på hantverket och erfarenhet av att arbeta praktiskt.

Yrkes-VM är ett av världens största tävlingsarrangemang och totalt kommer över 1 200 unga yrkesarbetare från ungefär 60 länder tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Syftet är bland annat att uppvärdera yrkenas status och öka intresset för yrkesutbildningar.

Följ Daniels blogg på Construction Skills Sweden.

Uppdaterad: