Svenska bygg- och träfacken stöder arbetarna i Qatar

Idag samlas fackliga ledare från över 20 länder i Stockholm för att fatta ett historiskt beslut – att tillsammans med vårt globala fack BWI skapa strukturer för att hjälpa migrantarbetare i Qatar på plats.

Publicerad:

Enligt de officiella siffrorna har hittills över 1 400 människor dött vid byggena inför Fotbolls-VM i Qatar 2022. Men mörker talet är stort. Många får sina pass beslagtagna och arbetar månader utan att få någon lön utbetald. Misshandel och andra kränkningar är också vanliga.

Qatar tillåter inte migrantarbetare att bilda fackförbund, trots att de utgör över 90 procent av den totala arbetsstyrkan i landet. Därför kommer projektet att använda lagliga vägar till att ge stöd till arbetarna. Projektet kommer finansieras bland annat med pengar ur Byggnads Solidaritetsfond.

— Arbetarna i Qatar har ingenstans att vända sig när de råkar illa ut. Arbetsgivarna kan behandla sina anställda hur som helst utan konsekvenser och vi får varje dag rapporter om nya övergrepp. Nu är det vår plikt att göra vad vi kan för att hjälpa dem, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för BWI.

BWI och dess medlemsförbund kommer också att fortsätta att sätta press på FIFA, sponsorerna bakom Fotbolls-VM och hålla trycket uppe på Qatar att ändra sin lagstiftning, tillåta facklig organisering och avskaffa det ökända kafala-systemet.

— Trycket utifrån är viktigt och vi vet att det finns en stor internationell opinion bakom våra krav på Qatar. Men för att sätta stopp för övergreppen måste vi finnas där för att stödja arbetarna på plats, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

En förbättring för migrantarbetares villkor i Qatar skulle kunna leda till en förändring i hela regionen vad gäller synen på migrantarbetare och deras rättigheter. Samma ökända kafala-system som tillämpas i Qatar finns också i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, och de andra länderna vid Persiska viken.

Beslutet att öka stödet och insatserna för migrantarbetare i Qatar fattades idag av BWI:s Världsstyrelse här i Stockholm. Beslutet är startskottet för att ge migrantarbetare ytterligare möjligheter att bekämpa det moderna slaveriet.

Uppdaterad: