Svenska bygg och träfacken stödjer jordbävningsoffren i Nepal

Nepal har drabbats av en av de värsta jordbävningskatastroferna i modern historia. Över 8.000 människor har mist sina liv i den serie jordbävningar och efterskalv som skakat Nepal sedan den 25 april. Därtill har tiotusentals skadats och miljoner fått sina hem förstörda.

Publicerad:

Det globala bygg och träfacket BWI har startat en solidaritetsfond som ska ge akut hjälp till både återuppbyggnad och riktad, akut hjälp till fackliga medlemmar som drabbats.

– Jag har aldrig tidigare sett sådan här omfattande förstörelse. Vi gör vårt bästa för att stödja de medlemmar som drabbats men det kommer att ta många år att bygga upp allt, säger JB Gurung som arbetar som koordinator för det globala facket BWI i Nepal.

De svenska bygg och träfacken har med svenska Målareförbundet i spetsen tillsammans med Union to Union i flera år stött arbetet med att organisera och bygga upp en stark facklig rörelse i Nepal. Nu behöver Nepal all hjälp som går att få för att komma på fötter igen. De svenska bygg- och träfacken Byggnads, Elektrikerförbundet, Målareförbundet, SEKO, GS-facket och Unionen har därför beslutat att ge ett gemensamt bidrag till BWI:s katastroffond med 100 000 kronor.

– Vi har ett långtgående samarbete med facken i Nepal och kommer nu göra vad vi kan för att stödja dem i denna svåra tid, säger Mikael Johansson som är ordförande för Målareförbundet och svenska bygg- och träarbetarefederationen (SBTF)

Nepal är ett av världens fattigaste länder och många familjer är helt beroende av de pengar som tusentals migrantarbetare i bland andra Qatar, Sydkorea och andra rikare länder skickar hem. Många av dessa återvänder nu hem för att hjälpa till att bygga upp efter katastrofen. Men i Qatar har flera arbetare blivit hindrade av sina arbetsgivare att åka hem. Detta på grund av Kafala-systemet som förbjuder migrantarbetare att lämna landet utan utresetillstånd från sin arbetsgivare.

– Det är nu viktigare än någonsin att sätta press på FIFA och Qatar att förbättra migrantarbetarnas villkor, avskaffa kafala-systemet och öppna upp för fackliga rättigheter i landet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han fortsätter, som det är idag så får de nepalesiska migrantarbetarna i Qatar inte ens åka hem till sina nära och kära eller ens delta på deras begravningar på grund av det moderna slaveriet i Qatar.

De svenska bygg- och träfacken kommer att fortsätta stödja kampen för schysta villkor i Qatar och Nepal tillsammans med BWI det globala bygg- och träfacket genom kampanjen Decent Work – Rent spel för alla lag som har som mål att ge arbetarna vid stora sportarrangemang schysta villkor.

Uppdaterad:
Kategorier: