Världens byggfack uppmanar FIFA att kräva schysta villkor

Idag (29 maj) är det dags för världens mäktigaste fotbollsorganisation FIFA att fatta beslut om sin framtid på sin kongress i Zurich, Schweiz.

Publicerad:

Under morgonen har medlemmar ur byggfack från hela Europa samt Indien, Brasilien och Sydkorea samlats utanför Hallenstadion i Zurich för att protestera mot FIFA:s ignorans för de slavliknande arbetsvillkoren för de arbetare som bygger arenor och infrastruktur inför Fotbolls-VM i Qatar 2022.

– De usla villkoren vid VM-byggena i Qatar har inte förbättras trots alla dödsfall och larm om modernt slaveri. Genom att ignorera detta sviker FIFA både arbetarna i Qatar och alla de fotbollsfans som vill kunna se fotbollsmatch med gott samvete, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Trots massiv internationell kritik och löften har inte mycket gjorts för att förbättra villkoren för de över 1,5 miljoner migrantarbetare som arbetar i Qatar. Det visar bland annat en ny Amnesty-rapport som släpptes förra veckan. Rapporten pekar också tydligt ut FIFA som ansvar för missförhållandena.

– Vårt budskap är enkelt, vi vill att FIFA ska ställa krav på att byggandet inför Världskuppen inte sker under slavliknande arbetsvillkor och att arbetare vid byggena har grundläggande rättigheter, så som rätten att organisera sig fackligt, säger BWI:s generalsekreterare Ambet Yuson.

Trots missnöjet med den sittande presidenten Sepp Blatter och ett ledarskap präglat av korruption och ignorans för mänskliga rättigheter, pekar nämligen det mesta på att Sepp Blatter kommer att bli omvald. Risken är då stor att FIFA kommer fortsätta på samma inslagna väg.

– Fotbollsvärlden behöver en ledare modig nog att börja stå upp för öppenhet och demokrati och anta tydliga riktlinjer för mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, säger Johan Lindholm

Sedan Qatar började bygga för Fotbolls-VM 2022 har minst 1 400 arbetare dött på byggena av de arenor och hela stadsdelar som byggs inför Världskuppen. Siffrorna bygger på uppgifter från ett antal ambassader i landet och är långt ifrån fullständiga.

Enligt Nepals ambassad i landet dog minst en nepalesisk migrantarbetare varannan dag förra året. En av de vanligaste dödsorsakerna är plötsligt hjärtstopp, orsakade av långa och hårda arbetsdagar i upp till 50 graders värme.

Också i Ryssland där bygget inför Fotbolls-VM 2018 just nu pågår i elva städer finns tecken på grava missförhållanden med arbetare som inte får ut sin lön, tvingas bo på arbetsplatserna utan möjlighet ta sig ut.

Mer om arbetsförhållandena i Qatar och Ryssland finns att läsa i svenska bygg- och träfackens nysläppta rapport Decent Work - Fair Play för alla lag.

Läs också: BWI har anmält FIFA till OECD för brott mot riktlinjerna för multinationella företag [länk borttagen].

Uppdaterad:
Kategorier: