Byggnads säger nej till medlarnas bud

Byggnads gick in i avtalsrörelsen med tydliga, framtidsinriktade mål. Att få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Vi vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej.

Publicerad:

– Ska vi vara en framtidsinriktad bransch, möta internationell konkurrens och storslagna byggplaner så kan vi inte lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför. Och vi måste få ordning och reda i branschen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

– Arbetsgivarna har, hela resan igenom, fokuserat på att få bort vår möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna genom att förändra våra lönesystem. Därför har vi hamnat där vi är idag. Vi har hela tiden varit konstruktiva och velat lösa det här vid förhandlingsbordet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

– Avtalsrörelsen i media har haft alldeles för stort fokus på märket och procentsatser. Vi kan dock konstatera att Byggnads och Byggnads medlemmar har pressat fram en låglönesatsning, vilket spräckte LO-samordningen i höstas. Det är vi stolta över, avslutar Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Uppdaterad:
Kategorier: