Johan Lindholm, Byggnads och Hassan Al Thawadi, Qatars Supreme Committee for Delivery and Legacy i Berlin.

Byggnads förhandlar migrantarbetares rättigheter inför fotbolls-VM i Qatar

I år är det tio år sedan vi startade arbetet med Decent Work - Fair Play för alla lag. Byggnads kräver att de byggnadsarbetare som bygger idrottsarenor runt om i världen ska ha schyssta villkor. Ingen ska behöva dö när man bygger för stora idrottsevenemang. 

Publicerad:

Det globala bygg- och träfacket, BWI, har haft två dagar i Berlin för att summera hur långt vi har kommit och hur vi ska arbeta framåt för att ytterligare stärka arbetet med Decent Work.

Byggnads ordförande Johan Lindholm deltog i Berlin och berättade om Byggnads och de svenska bygg- och träfackens framgångsrika arbete med att förbättra migrantarbetarnas situation.

Under mötet deltog också Qatars Supreme Committee for Delivery and Legacy och deras generalsekreterare Hassan Al Thawadi. Kommittén ansvarar bl.a. för att genomföra fotbolls-VM i Qatar 2022.

-När vi träffade Hassan 2013 för första gången i Qatar stod vi långt ifrån varandra. Idag finns det ett avtal mellan Qatar och vårt globala fack, ett avtal som ger oss möjligheten att arbeta på förbättringar i verkligheten på arena byggena i Qatar. Det finns ett förtroende och ökad förståelse men även utrymme för dialog för att verkligen förbättra villkoren för byggnadsarbetare i Qatar, konstaterar Johan Lindholm efter att han fört konstruktiva samtal med Hassan och andra representanter från Qatar.

Fackföreningar är fortsatt förbjudna i Qatar och landet har inte ratificerat de grundläggande fackliga rättigheterna. Därför tas detta upp vid varje möte med representanter från Qatar. Byggnads fick även chansen att lyfta det avtal som tecknats mellan facket och svensk idrott som ett bra exempel på hur vi tillsammans kan lyfta mänskliga rättigheter som en del av de stora idrottsevenemangen men även i föreningslivet på hemmaplan.

Uppdaterad: