Johan Lindholm i Qatar

Byggnads fortsätter pressa Qatar inför fotbolls-VM

I veckan har Byggnads ordförande Johan Lindholm åter varit i Qatar. Besöket är ett led i arbetet för att förebygga att fler byggnadsarbetare dör i samband med byggandet av VM-arenorna. Ett nytt avtal mellan ILO och Qatar ska bland annat utrota det slavliknande Kafala-systemet. Det krävs ordentlig uppföljning för att säkerställa att de nya avtalen verkligen följs.

Publicerad:

– Av det jag sett hittills under mitt besök har det blivit bättre för de som bygger VM-arenorna . Men fortfarande möter jag migrantarbetare som inte får ut sina löner och behandlas som djur. Det är uppenbart att det fortfarande finns många arbetsplatser där migrantarbetare far mycket illa i Qatar , säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

När Byggnads besökte Qatar första gången i november 2013 ville landets styre inte ens prata med facket om byggnadsarbetarnas villkor. Efter ett outtröttligt påverkansarbete från de svenska byggfacken och det globala bygg- och träfacket BWI har två avtal tecknats. Ett mellan Qatar och BWI som rör de cirka fyra procent av landets byggnadsarbetare på VM-arenorna. Det andra samarbetsavtalet är precis på väg att tecknas mellan Qatar och FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO, och berör drygt 2 miljoner migrantarbetare. Det nya avtalet har potential att utrota Kafala-systemet, en form av modernt slaveri där arbetarna är helt i händerna på sina arbetsgivare.

– Vårt arbete på plats har varit centralt för att få till avtalen. Men det krävs ordentlig uppföljning för att säkerställa att avtalen verkligen leder till utrotning av det moderna slaveriet. Vi kommer att fortsätta tills Qatar fullt ut tar sitt ansvar för mänskliga rättigheter, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Uppdaterad: