Johan Lindholm

Byggnads kommenterar pensionsöverenskommelsen

Idag har pensionsgruppen presenterat en överenskommelse med bland annat åldershöjningar för pensionen. Byggnads menar att det finns alldeles för få satsningar på bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor i överenskommelsen.

Publicerad:

Det saknas också en omfördelning av pensionskapital till lågutbildade arbetare, deltidsarbetande, långtidssjukskrivna och utrikes födda. De som idag gynnas är högutbildade tjänstemän som lever längre och har arbeten där yrkeslivet lätt kan förlängas in i 70-årsåldern. Pensionerna måste också bli högre.

– När jag är ute och träffar medlemmar hör jag ofta att många är oroliga och snarare känner att de inte kan arbeta fram till dagens pensionsålder. Sveriges byggnadsarbetare har ett hårt, slitsamt och farligt arbete. För många är diskussionen om att höja pensionsåldern svår att acceptera och förstå. Deras verklighet handlar istället om att orka arbeta ett helt arbetsliv, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

– Jag saknar flera olika delar i den pensionsuppgörelse som nu har presenterats. Jag vill se en tydlig och rejäl satsning på arbetsmiljön och arbetslivsfrågorna. Men det handlar också om att generellt höja pensionerna och få en omfördelning av pensionskapital. Allt detta hör ihop och borde ha varit en del av pensionsöverenskommelsen, avslutar Johan Lindholm.

Uppdaterad: