#metoo

Fotograf: Alter1fo

#Metoo – ytterligare ett steg mot att stoppa machokulturen

Kvinnor inom fackföreningsrörelsen har den senaste veckan vittnat i media om fruktansvärda övergrepp i samband med fackliga uppdrag. I dag publicerades också ett upprop under hashtaggen #inteförhandlingsbart. "Ett helt oacceptabelt beteende, som inte är förenat med våra värderingar om allas lika värde", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Publicerad:

– Ett av våra viktigaste fackliga uppdrag är att alla ska känna dig trygga och inte utsättas för kränkningar på sin arbetsplats, vare sig det är på ett bygge eller i ett fackligt uppdrag. Sexuella trakasserier går stick i stäv mot de grundläggande fackliga värderingarna om allas lika värde och är givetvis ett oacceptabelt beteende, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Att sexuella trakasserier och övergrepp är ett så stort arbetsmiljöproblem var en av orsakerna till att Byggnads tillsammans med Byggcheferna startade kampanjen ”Stoppa machokulturen” redan 2014. I en undersökning, som då gjordes bland våra medlemmar, angav cirka 30 procent att det förekom sexistiskt eller könsdiskriminerande språk på arbetsplatsen. Kampanjen har innefattat både annonsering, utbildningar i psykosocial hälsa och likabehandling och konkreta verktyg för att få igång diskussionen på arbetsplatserna.

– Jag är oerhört stolt över alla de modiga tjejer och killar bland våra medlemmar, förtroendevalda och skyddsombud som ända sen vi drog igång kampanjen arbetat stenhårt för jämställdhet och att bryta tystnaden. De har inte alltid mötts med öppna armar men ändå stått på sig, säger Johan Lindholm.

Sedan ”Stoppa machokulturen” startade har mycket hänt. Framförallt har tystnaden brutits på många håll, både på byggarbetsplatser och inom Byggnads egen organisation. Näta, Byggnads nätverk för kvinnliga medlemmar, har de senaste åren blivit ett viktigt stöd för de medlemmar som blivit utsatta. De är också en blåslampa mot både branschen och Byggnads som organisation.

Men fortfarande finns mycket kvar att göra. Byggnads välkomnar därför både uppropet och den mediala granskning som just nu görs. Städjobbet behövs för att ta nästa steg mot en förändring.

– En sak är säker, frågan är uppe på dagordningen för att stanna. Vi kommer inte att ge upp vårt arbete med att få bort machokulturen och alla former av diskriminering och trakasserier förens det är klart, säger Johan Lindholm.

Uppdaterad: