Johan Lindholm

Regeringen återinför avdragsrätt på fackavgift

Avdragsrätten avskaffades 2007 under regeringen Reinfeldt vilket ökade kostnaden att för vara medlem i facket. Som en åtgärd för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden återinförs nu avdragsrätten 2018. 

Publicerad:

– Det är en otrolig framgång för den svenska modellen. Återinförandet av avdragsrätten är en fråga vi kämpat för länge, och att regeringen nu återinför den är ett stort steg för att stärka facket och dess uppgift att förhandla fram schyssta villkor för medlemmarna. Detta visar också att vi har en regering som lyssnar på oss byggnadsarbetare och Sveriges löntagare, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Avdragsrätten väntas börja gälla från och med 1 juli 2018 och gäller alla medlemmar i svenska fackförbund, totalt ca 3 miljoner löntagare. Avdragsrätten gäller för de som betalar över 400 kronor om året och kommer omfatta 25 procent av avgiften. För en medlem med en lön på drygt 31 000 i månaden innebär detta att medlemsavgiften i Byggnads blir 1 485 kronor billigare om året.

Uppdaterad: