Sören Orrstenious

Sören hjälper medlemmar att få ut miljontals kronor

De två senaste åren har Byggnads ombudsman Sören Orrstenius fått ut 30 miljoner kronor för medlemmars räkning. Det hade inte varit möjligt om det inte varit medlemmar.

Publicerad:

Att Sören Orrstenius,ombudsman och regionalt skyddsombud i Byggnads region Öst, är personligt berörd av medlemmarnas livsöden är inget man tvivlar på.

– Självklart gör jag allt jag kan för varje enskild medlem.

Varje år hjälper han omkring 70 medlemmar att få ut pengar för arbetsskador och sjukdomar.

– Ibland kommer det in unga killar och det finns inte i deras värld att få arbetsskador.

Många företag försöker göra rätt men de jobbar mot upphandlingar och pressade tidsplaner. Beställare förstår många gånger heller inte att hårt kroppsarbete kräver vila och återhämtning.

Sören är bekymrad.

– Man plockar in unga personer från gatan utan byggutbildning och sätter bilhammare i händerna på dem. Det funkar inte mer än ett par år.

Till Sören hör medlemmarna av sig när något gått snett. Det kan vara en arbetsskada eller flera års nötande på fel sätt som lett till en sjukdom. Många gånger orkar personen inte själv ta tag i problemet eller tror att det är för sent att söka ersättning för skadan och struntar i det. Och om de berörda inte är med i facket kan Byggnads inte driva fallen.

– Det kostar ingenting att pröva. Jag har räknat ut att ungefär 15 miljoner kronor per år aldrig hade delats ut till skadade region Öst om de inte varit medlemmar i Byggnads. Ser man till hela landet rör det sig om betydligt mer pengar.

Vill du veta mer om arbetsmiljöskador? Här finns mer material och information.

Uppdaterad: