2018

  • Byggnads kommenterar Stefan Löfvens öppning för en kompromiss om arbetsrätten

    I en intervju i Dagens Nyheter säger statsministern i övergångsregeringen Stefan Löfven att Socialdemokraterna är villiga att kompromissa om arbetsrätten. Byggnads kommentar detta genom ett uttalande från Johan Lindholm Byggnads förbundsordförande.

  • Byggnads vann mot SIA "BTK Bure" i lönetvist

    Byggnads vann i Arbetsdomstolen mot ett lettiskt byggföretag som betalat 23 anställda för låg lön. Bolaget döms att betala sammanlagt 850 000 kr i skadestånd för kollektivavtalsbrott och för förhandlingsvägran. Dessutom Byggnads rättegångskostnader p...

  • Dödolyckorna på byggen ökade 2018

    Dödsolyckorna på byggarbetsplatser i år. Av ca 55 dödsolyckor på arbetsplatser i Sverige i år stod byggbranschen för tio stycken. Det betyder att av de som dör på jobbet är var femte byggnadsarbetare.

  • Uppföljning av avtal

    Under 2019 kommer Byggnads att granska tidlön på avtalsområdena för VVS & Kyl samt Plåt- och Ventilation. Syftet med granskningen är att se att inga kollektivavtalsnivåer kring lön bryts.

  • LO utlyser nytt stipendium för facklig feminism

    LO vill uppmuntra fler fackligt aktiva kvinnor och män att engagera sig för ökad jämställdhet och allas lika värde och rätt i arbetslivet. LO har därför inrättat ett årligt stipendium på 50 000 kr inom området facklig feminism.

  • Klart bevisläge om brott mot kollektivavtal

    Det lettiska företaget Sia Btk Buve skickade lönelistor till Byggnads för sina anställda som visade att den lönerna låg på en rekordlåg nivå. Nu driver Byggnads ärendet i Arbetsdomstolen och kräver 1 580 000 i skadestånd. Den sjunde november kommer f...

  • AD ger rätt att granska lönelistor

    Fackets intresse av att kontrollera lönelistor mot kollektivavtalet är skyddade i en dom i AD där Seko stämde Peab för brott mot kollektivavtalet.

  • Ett år med #metoo

    Nu är det ett år sedan #metoo och #sista spiken i kistan, det upprop där kvinnliga byggnadsarbetare vittnade om trakasserier och kränkningar i byggbranschen. I en artikel i Aftonbladet trädde snickaren Emmelie Renlund och arkitekten Cajsa Winge fram...

  • Ny rapport från 6F ifrågasätter ”märket”

    I dag presenterar fackförbunden inom 6F – Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko – en ny underlagsrapport i sin lönepolitiska utredning.

  • Byggnads stödjer Rosa Bandet

    En tredjedel av oss som bor i Sverige får någon gång i livet en cancerdiagnos. Sjukdomen drabbar också våra medlemmar eller våra medlemmars anhöriga.