2018

  • Sju unga byggare tävlade i hantverk

    Under EuroSkills 2018, 26–28 september i Budapest, yrkes-EM, deltog sex deltagande i byggyrkena. De unga hantverkarna placerade sig på hedrande 5–9 plats, men det räckte inte till pallplats.

  • Byggnads diskuterar schyssta OS-spel i Tokyo 2020

    "Idrottsrörelsen och fackföreningar har mycket att vinna på att samarbete för att stärka mänskliga rättigheter och bättre arbetsvillkor i byggsektorn". Det var Byggnads ordförande Johan Lindholms huvudbudskap när han i veckan träffade ansvariga myndi...

  • Byggnads om Amnestys rapport: Qatar gör oss besvikna
    • Pressmeddelande

    Ett företag är skyldig 78 arbetare från bland annat Nepal, Indien och Filippinerna i snitt 17 500 sek för arbete de utfört i Qatar. Om detta larmar idag Amnesty International. Fackförbundet Byggnads, som under flera år engagerat sig för migranternas...

  • Näta planerar nästa konferens

    Under slutet av veckan håller styrgruppen för Byggnads kvinnliga nätverk möte på förbundskontoret i Stockholm. Näta är en av de viktigaste enskilda initiativen för att få jämställdhet i byggbranschen och att fler kvinnor söker sig till yrket.

  • Principiellt viktig dom i AD

    Rätten till reseersättning för fackliga förtroendevalda är nu fastslagen i domstol. Arbetsdomstolen, AD, gav i veckan Byggnads och Sam Ekman, fackligt förtroendevald i PEAB, rätt i ett för facket principiellt viktigt fall.

  • Fler kvinnliga sökande till BA-programmet

    Antalet kvinnliga sökanden till Bygg- och Anläggningsprogrammet stiger nu för tredje året i rad. I år har 600 kvinnor sökt BA-programmet vilket är en märkbar uppgång från förra året då 533 valde bygg. Det innebär en uppgång på 12,7 procent.

  • Låga löner funkar inte

    "Låglönejobben är här, de leder inte till ett bättre samhälle, de leder istället till fattigdom och utanförskap" Det menade civilminister Ardalan Shekarabi, när han kommenterade rapporten "Låga löner funkar inte", av tankesmedjan Katalys.

  • Gör din röst hörd den 9 september!

    Snart är det val i Sverige. Då har vi byggnadsarbetare möjlighet att påverka politiken. För det är inte bara genom facklig förhandling vi får bättre arbetsvillkor. Politiken sätter ramarna inom de flesta områden som berör oss. Exempelvis bostadsbygga...

  • Debatt 24/8: Låga löner fungerar inte!

    En av valrörelsens hetaste frågor är integrationen av invandrare på svensk arbetsmarknad. Vilken politik skall föras för att sätta fler i arbete? Huvudförslagen handlar antingen om olika former av lönesänkningar och subventioner eller satsningar på u...

  • Hoten och våldet mot fackligt aktiva ökar

    I Sverige har arbetsmarknadens parter gjort en uppgörelse om strejkrätten. Men globalt sett är strejkrätten fortfarande under attack. Hela 87 procent av de 142 länder som granskats av världsfacket har under det senaste året kränkt strejkrätten.