Byggnadsmedlemmar på byggarbetsplats.

Byggnads går framåt

Förra året ökade Byggnads med 480 medlemmar. Byggnads har också fått fler kvinnor som medlemmar, vilka nu utgör 1,4 procent av medlemskåren. Efter några år av vikande medlemsantal har Byggnads därmed för andra året i rad fått utvecklingskurvan att peka uppåt.

Publicerad:

– Vi har satt tuffa mål om att bli både fler medlemmar och organisera fler kvinnor. Det har gett resultat som vi verkligen ska vara stolta över, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Men än är vi inte nöjda. Det återstår fortfarande stora utmaningar.

Det senaste decenniet har byggbranschen förändrats mycket. I takt med att antalet underleverantörer ökat har tillfälliga anställningar blivit vanligare och många tvingas lämna sin anställning för att få samma jobb som egenföretagare. Det fackliga arbetet har blivit tuffare och mer kraft måste läggas på uppsökande verksamhet och utveckling av medlemserbjudandet för de som redan är medlemmar.

– Förra årets ökning är ett kvitto på att Byggnads särskilda satsningar på ny kompetens och utveckling av arbetssätt och information om medlemskapet fungerar, säger Linn Svansbo, Byggnads ombudsperson för medlemsutveckling. Men vår resa har bara börjat. Vi vet ju att vi behövs, men vi behöver bli ännu fler som känner till varför det är så viktigt att ha en stark fackförening i ryggen.

Under 2018 gör Byggnads en storsatsning i form av en informationsturné över hela landet, framför allt för att träffa yrkesarbetande i små och medelstora företag. Målet som Byggnads kongress antog 2014 är att vi år 2022 ska organisera 90% av arbetsmarknaden, och att 5% av vår medlemskår ska vara kvinnor.

Uppdaterad: