Anneli Edvardsson, skyddsombud

Anneli Edvardsson, skyddsombud

Fotograf: BYN

Ett år med #metoo

Nu är det ett år sedan #metoo och #sista spiken i kistan, det upprop där kvinnliga byggnadsarbetare vittnade om trakasserier och kränkningar i byggbranschen. I en artikel i Aftonbladet trädde snickaren Emmelie Renlund och arkitekten Cajsa Winge fram och berättade om vittnesmål de samlat in. Det blev en ögonöppnare för många.

Publicerad:

Det var upprörande läsning om upplevelser och en verklig väckarklocka som visar att Byggnads arbete med Stoppa machokulturen fortsatt är viktigt.

Hur ser det ut så här ett år efteråt? Vi har pratat med kvinnor i byggbranschen, en ombudsman på Byggnads och ett kvinnligt skyddsombud.

Paulina Johansson är ombudsman för Byggnads region GävleDala. Hon känner att efter förra årets uppsving i attityder kring kvinnliga arbetskamrater känns det som det fallit tillbaka.

Vad är det som fallit tillbaka?
- Snacket. Det togs på allvar för ett år sedan, men nu skämtas det bort "så har vi väl alltid hållit på och det har väl inte skadat någon". Sammantaget blir det ett hårt tryck, varje gliring, varje sexistiskt skämt blir till slut ett hårt tryck som skadar individen, det är inte bara kvinnor, det är svårt att sticka ut så det är få som vågar, är min bild.

Paulina tycker att det inte bara är att räkna årsdagarna utan att fortsätta ta diskussionen, fortsätta jobba stenhårt. Se till att alla driver frågan och inte bara vissa personer. Det handlar om att följa vår värdegrund, allas lika värde och rätt, och att skapa jämställdhet mellan kvinnor och män, anser Paulina. Det är viktigt att få folk att acceptera alla som tagit sig till byggbranschen.

Anneli Edvardsson, snickare och skyddsombud och anställd på Skanska, säger att hon inte sett någon skillnad nu och innan #Metoo. Som anställd i ett stort bolag har hon stöd av både Skanska nätverk för kvinnor och engagemang i NÄTA – byggnads nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare.

Hur är det, #sistaspikenikistan visade ju på grova kränkningar och värre?

- Jag har inte upplevt något själv, men kanske finns det mer av det i vår bransch än i andra. Jag är engagerad i Skanskas kvinnliga nätverk och de jag talar med berättar om att de stöter på "svin" som kommenterar på ett nedlåtande eller kränkande sätt.

Har du upplevt något som du uppfattat som kränkande eller opassande där du är nu?

- Jag började här efter #metoo, så jag vet inte hur det var innan, men kanske något skämt, men inte värre än att jag kan tåla det och skämta tillbaka.

Tvekar många att anmäla trakasserier?

- Ja så kan det absolut vara, det kan bli så stora konsekvenser att kvinnor hellre biter ihop och tänker "det kanske inte var så farligt".

Uppdaterad: