Person går uppför en trappa med varselkläder med Byggnads logga och slogan på.

Principiellt viktig dom i AD

Rätten till reseersättning för fackliga förtroendevalda är nu fastslagen i domstol. Arbetsdomstolen, AD, gav i veckan Byggnads och Sam Ekman, fackligt förtroendevald i PEAB, rätt i ett för facket principiellt viktigt fall.

Publicerad:

Det var 2015 som Sam, snickare anställd på PEAB, blev heltidsanställd som förtroendevald. Som snickare hade han reseersättning för resor till och från arbetet. Men när han började arbeta som förtroendevald drog företaget in hans reseerstättning efter som de ansåg att han nu hade en fast arbetsplats.

Förutom att man ska ha samma villkor som förtroendevald var Sam som småbarnsförälder beroende av inkomsten. Efter en lång process har han nu fått rätt. Domen gav honom 33 950 kronor med ränta. PEAB ska också betala ett skadestånd på 45 000 kronor till Sam samt ett skadestånd till Byggnads på 80 000 kronor. Ovanpå det ska Sveriges Byggindustrier, som har företrätt PEAB, betala rättegångskostnader på cirka 390 000 kronor.

- "Det här är en principiellt mycket viktig dom. Såsom arbetsgivaren argumenterade skulle våra fackligt förtroendevalda få en reell lönesänkning om reseersättningen försvann. Det kan vi inte gå med på. Rätt ska vara rätt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads." Säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Ett antal fall som väntat på den här domen kommer nu att aktiveras.

Uppdaterad: