Fem personer i en panel under ett seminarium.

Personer på bilden (från vänster): Jimmy Bengtsson, vd Veidekke, Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket, Johan Lindholm, Byggnads ordförande, Ardalan Shekarabi, civilminister.

Rapport: Många stora upphandlingar bidrar till utnyttjad arbetskraft

Byggnads, tillsammans med 6F, har granskat stora upphandlingar för att se om de företag som vinner upphandlingarna betalar ut löner enligt kollektivavtal. På ett seminarium i dag presenterades en rapport om detta och slutsatserna är skrämmande.

Publicerad:

Rapporten visar att utländska bygg- och anläggningsbolag pressar ned lönerna med 25 procent och utnyttjar arbetskraften. Samtidigt finns det inga lärlingar på dessa arbetsplatser vilket kommer att leda till brist på svenska byggjobbare i framtiden.

Byggnads ordförande Johan Lindholm var tydlig på seminariet:

– Hela den svenska modellen är hotad. Våra löner pressas nedåt, facket blir försvagat, våra unga tjejer och killar får inga lärlingsplatser. Till detta kommer att små- och medelstora byggföretag – som följer våra kollektivavtal – kommer att slås ut. Nu måste våra politiker agera!

Civilministern Ardalan Shekarabi höll med Johan Lindholm och var tydlig – regeringen har gjort mycket för att komma till rätta med detta och tänker göra ännu mer om man vinner valet i höst.

Ladda ner rapporten: Trafikupphandlingarnas kostnader

Uppdaterad: