EuroSkills 2018

Fotograf: Gergely Máté Oláh

Sju unga byggare tävlade i hantverk

Under EuroSkills 2018, 26–28 september i Budapest, yrkes-EM, deltog sex deltagande i byggyrkena. De unga hantverkarna placerade sig på hedrande 5–9 plats, men det räckte inte till pallplats.

Publicerad:

Under tävlingarna, som drog en publik på runt 100 000 besökare, kunde man följa ca 500 tävlande från 28 länder som tävlade om medaljerna i 40 olika yrken. I den svenska landslagstruppen återfanns 32 av Sveriges mest yrkesskickliga unga yrkesarbetare, vilka tävlade i 27 olika yrken, 7 av dem i byggyrken.

Agnes Grandin, plattsättare och medlem i Byggnads Norrbotten, var med och tävlade i SM 2016 och var med och tävlade på Euroskills.

– Tävlingen har absolut peppat mig och gett mycket personlig bekräftelse. säger Agnes Jag är lite besviken på att jag inte hann färdigt, men jag är nöjd med helheten. Jag gjorde mitt bästa efter förutsättningar.

Agnes säger också att de i den svenska truppen hade trevligt tillsammans och att hon fått många nya vänner och fått fin upplevelser från Euroskills 2018 i Budapest.

Deltagarna från byggyrkena var:

 • Golvläggare – placering: 5
  Hampus Andersson, Huddinge
 • Betongarbete – placering: 6
  Markus Magnusson, Björklinge
  Emil Östberg, Uppsala
 • Plattsättare – placering: 8
  Agnes Grandin, Piteå
 • Träarbetare – placering: 8
  Lukas Johansson, Grästorp
 • Plåtslagare – placering: 8
  Alva Seljee, Göteborg
 • Murare – placering: 9
  Adam Kristensson, Veberöd

I övriga grenar tog Sverige tre svenska guld och ett brons i stenhård konkurrens, i grenarna Industrial Control, Cooking, Bakery och Reception, visar på att svensk yrkesutbildning ligger i framkant.

Vi på Byggnads är stolta över ungdomarna som tävlat och presterat bra i byggyrkesgrenarna, de är verkligen bra förebilder för branschen och dess yrken, Starka Stolta och Trygga yrkesarbetare.

Byggnads önskar lycka till med deltagarnas fortsatta arbete i byggbranschen.

Uppdaterad: