Plattsättaren Isabelle Lundberg.

”Varje dag är 8 mars för mig”

Isabelle Lundberg älskar sitt jobb som plattsättare. Men tyvärr möter hon fördomar mot kvinnliga byggnadsarbetare.

– Den 8 mars är en bra dag att visa förändring, säger hon.

Publicerad:

Sedan förra året har antalet kvinnor ökat med 16 procent. En av Byggnads 1 405 kvinnliga medlemmar är Isabelle Lundberg som bor och arbetar i Piteå. Det var mycket som lockade när Isabelle sökte sig till byggbranschen. Att få lön redan under utbildning och att snabbt komma ut i arbete vägde tungt.

Hon fick direkt en fast anställning på Kakelfixarn i norr. Det finns för- och nackdelar med att jobba med privatkunder som Isabell gör. Det blir en del tunga lyft med kakelsäckar från butik till bostäderna. Trapporna är värst.

– Jobbar man på ett bygge får man allt upphissat.

Men Isabelle Lundberg klagar inte. Hon gillar att kunna sköta sig själv och hålla kontakt med kunder.

– Även om som man är anställd är man som sin egen när man arbetar på en mikrofirma. Man måste våga ta kontakt med kunder och hitta i stan.

Det är sådant man lär sig efterhand. Dålig attityd mot kvinnliga arbetare vänjer hon sig däremot aldrig vid.

– Förra veckan fick jag kommentaren "Vi trodde att det skulle komma en kille. Men det blev ju bra ändå". Det är vardag tyvärr. Ibland börjar jag tänka om jag verkligen är bra. Blir ledsen och tappar gnistan litegrann.

Isabelle berättar också att det som kvinna är mycket lättare att få stämpeln som gnällig eller att ha dålig attityd om man säger ifrån.

– Manliga chefer kan bli paffa om man säger ifrån. Det är märkligt att man bemöts annorlunda som kvinna.

Att arbeta i en manlig bransch är inte helt lätt. Som kvinna i branschen är man utanför normen och då får man "ta en del skit och hela tiden visa att man kan", som hon uttrycker det. Men hon hoppas att det ska bli bättre i takt med att andelen kvinnor ökar och att Byggnads gör upp med machokulturen.

– Jag har det ändå lindrigt. Folk vet vem jag är och det finns en bättre attityd kring kvinnliga byggnadsarbetare här i Norrbotten. Jag tror att det beror på att det är en högre andel kvinnor.

Det är en klar fördel att jobba i en liten stad tycker Isabelle. Hon är medveten om att hon är eftertraktad arbetskraft under den högkonjunktur som råder och som arbetstagare i en mindre stad vet man vilka firmor som finns.

– Får en arbetsgivare dåligt rykte blir det svårt att få personal, därför är det viktigt att de sköter sig.

Vad betyder den 8 mars för dig?

– Varje dag är 8 mars för mig som kvinna eftersom jag kämpar för en förändring, både i samhället och i branschen. Att vara kvinna idag är inte så lätt och ingen fördel enligt mig. Därför känns det fel att gå runt och säga grattis som vissa gör den dagen. Sluta upp med det, det finns inget att gratulera. Vi, både kvinnor och män, måste i stället se att vi har ett samhällsproblem och hjälpas åt att förändra det tillsammans.

Isabelle Lundeberg har en liten dotter och när hon får frågan om hon skulle råda dottern att välja bygg svarar hon:

– Absolut, vill hon det så uppmuntrar jag henne. Men det är ett tag kvar och det är klart att man blir orolig när ens dotter växer upp i det här samhället. Men jag hoppas kunna vara med och vända utvecklingen.

Så här arbetar Byggnads för jämställdhet – bland annat:

  • Det viktigaste vi gör är det dagliga fackliga arbetet på regional och lokal nivå - förhandlingar med arbetsgivare och genomförande av likabehandlings-utbildningar för förtroendevalda och personal. Arbetsmiljö är en av fackets viktigaste frågor och där diskriminering och trakasserier handlar om psyko-social arbetsmiljö.
  • Byggnads har sedan 2014 jämställdhetsansvariga i samtliga 11 regioner och ett särskilt nätverk för kvinnliga medlemmar. Näta, som nätverket heter, är ett viktigt stöd för de kvinnor i branschen och en blåslampa mot både arbetsgivare och Byggnads som organisation.
  • Sedan 2015 driver Byggnads tillsammans med Byggcheferna kampanjen Stoppa machokulturen, för att ändra jargongen på arbetsplatserna. Kampanjen innefattar annonsering, filmer, utbildningar, tryckt material samt ett spel om vad som är okej och inte att säga till en arbetskamrat.
  • Vi engagerar oss på flera sätt, tillsammans med arbetsgivarna och själva, för att påverka yrkesutbildningarna att bli bättre på jämställdhet.
  • Förra året på 8 mars bar Byggnads styrelse pussy hats för att solidarisera med kvinnorna i branschen och för att visa att både kvinnor och män behöver jobba för jämställdhet. För Byggnads är detta ett långsiktigt arbete som drivs av styrelsen, men framförallt av fackligt aktiva kvinnor som på olika sätt verkar för ökad jämställdhet på arbetsplatserna.
Uppdaterad: