Johan Lindholm med en fotboll.

Ytterligare ett fotbolls-VM till priset av döda byggnadsarbetare

Idag släpper Human Rights Watch en mycket kritisk rapport om VM-byggena i Ryssland, där man konstaterar minst 21 döda.

– Återigen misslyckas värdlandet och FIFA att ta sitt ansvar och säkerställa att byggnadsarbetare får arbeta under drägliga villkor, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Publicerad:

Officiellt har 21 byggnadsarbetare fått offra sina liv i byggnationerna inför fotbolls-VM i Ryssland, enligt Human Rights Watch:s rapport. Mörkertalet på omkomna och allvarligt skadade är troligtvis stort; vid OS i Sochi visade det sig flera månader efter att OS avgjorts att över 70 byggnadsarbetare förolyckats.

Det framkommer även i rapporten att det vid VM-byggena finns systematiskt slaveriarbete, undanhållande av löneutbetalningar och exploatering av migrantarbetare.

Sedan det globala bygg- och träfacket BWI undertecknade ett samverkansavtal med FIFA lokalt i Ryssland 2016 har 35 inspektioner av arenabyggena genomförts. I en del av inspektionerna har Byggnads varit med på plats och gång på gång påtalat missförhållandena.

– Men nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv. Vi hyser dock en stor förhoppning om att FIFA via tryck från sina medlemsorganisationer kraftfullt ändrar riktning och fullt ut kräver respekt för fackliga och andra mänskliga rättigheter då nya värdländer utses, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Första matchen i fotbolls-VM i Ryssland spelas i Moskva 14 juni. Sverige spelar sin första match i gruppspelet mot Sydkorea den 18 juni.

Uppdaterad:
Kategorier: