Byggnads kommenterar medierapporteringen om ställningsbygge på fastighet

Entreprenörer som anlitats av Byggnads fastighetsbolag Polstjärnan har brustit i sitt arbetsmiljöarbete och i sina säkerhetsrutiner. Byggnads ser allvarligt på situationen och vidtar nu åtgärder.

I en granskning av ett bygge på en fastighet som ägs av Byggnads fastighetsbolag Polstjärnan har det visat sig att entreprenören begått fel och brustit i sina säkerhetsrutiner.

Byggnads ser allvarligt på att entreprenören brustit i arbetsmiljöarbetet och vidtar nu åtgärder.

- Byggarbetsplatser ska vara säkra både för byggnadsarbetare och förbipasserande – något annat är inte acceptabelt. I vårt avtal har vi tydligt reglerat säkerhetsarbetet och arbetsmiljön men entreprenörerna har inte följt det. Under vårt möte idag har jag tydliggjort att vi kräver bättring. Vi har också skickat ett skyddsombud från Byggnads för att kontrollera arbetsplatsen, säger Michael Skogqvist, fastighetschef Polstjärnan.

Aftonbladets granskning handlade om att entreprenören inte spärrat av gatan när ställningsbyggande pågått. Byggnads observerade också att bilderna i reportaget visar att viss säkerhetsutrustning saknas.

Polstjärnans rutiner när man anlitar entreprenörer:

  • Krav på kollektivavtal
  • Tydligt samordnat arbetsmiljöansvar i entreprenörsavtal
  • Uppstartsmöte om arbetsmiljö med samtliga entreprenörer och skyddsombud
  • Kontroll av eventuella anmärkningar hos entreprenörer
  • Regelbunden kontroll och tillbudsrapportering
Uppdaterad: