Byggnads lämnar förhandlingarna om LAS

Byggnads har beslutat att lämna de så kallade LAS-förhandlingarna som LO, PTK och Svenskt Näringsliv bedrivit till följd av Januariavtalet. LO har därmed inte längre Byggnads mandat att förhandla för förbundets räkning i denna fråga.

Publicerad:

Regeringen tillsatte i våras en utredning om att lagen om anställningsskydd, LAS, ska ändras. Utredningen, som är en konsekvens av Januariavtalet, ska vara klar 31 maj år 2020.

Fram till dess har parterna LO, Svenskt Näringsliv och PTK (tjänstemän och akademiker), möjlighet att nå en överenskommelse. Parterna har nu presenterat en avsiktsförklaring där utgångspunkterna för de fortsatta förhandlingarna beskrivs.

Byggnads har nu tillsammans med fyra andra fackörbund inom LO lämnat förhandlingarna, eftersom resultatet innebär en oacceptabel försämring av anställningstryggheten.

-När politiken tvingar fram förhandlingar får vi ett resultat som missar byggbranschens verklighet, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Byggnads vill istället förhandla med sina fem motparter, för att fortsätta utveckla branschen utifrån de behov som faktiskt finns.

-Vi sätter alltid våra medlemmars intressen i första rummet. I nästa års avtalsrörelse kommer vi att kräva ettåriga avtal för att ta höjd för vad som kan hända i LAS-frågan, säger Johan Lindholm.

Andra fackförbund som lämnat förhandlingarna är Kommunal, Seko, Fastighets och Målarna. Pappers har lämnat förhandlingarna sedan tidigare.

Januariavtalet

Är den överenskommelse som gjordes mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i och med regeringsbildningen i januari 2019. Januariavtalet innehåller 73 olika punkter och kallas därför också 73-punktsprogrammet. Utredningen som tillsatts har fyra deluppdrag: utökade undantag för turordningsregler i LAS, stärkt arbetsgivaransvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga, lägre kostnader för mindre företag vid uppsägningar samt balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor.

Uppdaterad: